Tänk nytt, billigt, tänk Elon Musk (slutförd)

elon-muskElon Musk tänker nytt och tänker billigt. Svaren finns sällan i historien. Hos honom handlar det om att ändra vårt synsätt på teknik och energi. Sparare borde kunna härma honom. Jag läste biografin om honom under julen. Vill du få mitt tummade exemplar att läsa, skriv en skarp motivering.

Till skillnad från många uppfinnare och nytänkare agerar Elon brett och snabbt. Redan som barn pratade sydafrikanen Elon om elbilar, solceller och rymdraketer. För att slippa militärtjänst i apartheidlandet flyttade han som 17-åring ensam till USA. Han började med att starta ny slags bank, emot de rådande. Tjänsten som funkade bäst var betalningar. Bolaget Paypal sålde han sedan för fantasisummor och fick grundplåten till ett nytt slags bolag inom rymdteknik, bilar och solenergi. De heter idag Space X, Tesla och Solarcity.

Elom Musk utmanar gång på gång tekniker, affärer och tankar. Han ändra reglerna för rymdindustrin och bygger rymdraketer för en prislapp som är en smula av tidigare dyra raketer. Det behövs inte lika många specialbyggda prylar längre. De finns på Clas Ohlsson tänker jag. Det är inte riktigt sant, men känslan är den. Elon bygger, tester och utmanar sedan bilbatterier, bilplåtar, dörrhantag och elmotorer. Snart kör Tesla ifrån häftiga sportbilar. Och hans bolag vill hämta ren energi, men solpaneler är redan prispressade. Istället fokuserar han på att sprida dem och blir snart störst i USA på installation.

Det är en fröjd att läsa hans jakt efter nya lösningar. Och här finns också lärdomen för oss vanliga människor. Lita inte på att tekniken, reglerna och försäljningskanalerna finns kvar om tre år. Svaren finns sällan hos grannar eller historieböcker. Vi måste leta själva.

Bolags misslyckanden är något vi sällan hör om från näringslivet. I boken om Elon finns de också med. Flera gånger är hans bolag på randen till konkurs. Det handlar om teknikmissar, tidplaner, relationer och anställda. Allt i ett häftigt tempo.

Elon har samtidigt få saker hemliga. Istället för att låsa in hemligheter i kassaskåp är all källkod i bolagen offentlig sedan 2014. Musk menar att det gynnar konsumenten och branschen och därmed bolaget, om de nu fortsätter att vara vassast där förstås.

Aktierna då? Hans bilaktie Tesla har svenska folket tagit till sitt hjärta. Det är den amerikanska aktie som har flest svenska ägare idag. Senaste året har den växt förbi Apple. Hans bil är naturligtvis en sportig elbil, spännande och lovande. Men den dyra bilen är sannolikt billigare än aktien. Så kan det vara med uppfinningar, innan de blir riktigt folkliga. Bilen kan säkert vara häftig och överraskande och intressanta att äga, men att äga bolaget är en annan sak. Aktien är ofta fruktansvärt dyr. De beror på alla gissningar kring bolaget. Ska vi då undvik ”alltid dyra aktier”. Nja, köp i små portioner varje gång, för det kan komma stora prisfall. Och inse att inte heller Tesla kommer alltid vara den stora vinnaren. Mer om Tesla.

Space X däremot når inte börsen på många år, framgår det i boken. Elon vill vänta. Ett bolag som ska till börsen måste ha bevisat att deras affär tål framtiden och att de har en körbar väg framåt. När hans rymdbolag beskrivs mer av bussfirma för digitala bolag som behöver nya satelliter varannan vecka, så kanske bolaget är redo. Då kan Elon kan få över pengar till andra nya järva idéer.

Vem inspirerar dig, och hur? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer