Snitträntan (dec): Prutare får frist

Av Johanna Kull

10 jan 17

Share

snittrantor-decSnitträntan har fastnat på 1,57 %. Där har den legat i fyra månader. Bankerna tycks inte våga höja den. Det ger nu nya prutare ytterligare lite tid att träna och pruta. Men vänta inte för länge. Skillnaderna mellan bankerna är fortsatt stor. Så kan du dämpa räntechocken närmaste åren. Jag hittar bara ETT skäl till att binda.

Snitträntorna för december visar att Danske banks kunder återigen är vinnare i boränte-racet. På lån utan bindningstid betalar de i snitt 1,46 %. Nordea och Ikanos kunder betalar samtidigt dyrast 1,65 %. Det innebär en skillnad i räntekostnad på 3 800. Vid snittlånet 1,9 msek. Helt onödiga pengar att skänka till banken. Ge dem hellre till dina barn.

Även om du tycker att räntorna är historiskt låga är det viktigt att inte bli räntenöjd. Redan inom något år kan de vara överraskande dyra. Och inse: en rabatt på 0,5 % är värt lika mycket oavsett om listräntan är hög eller låg. Du sänker ju din boendekostnad med 10 000 kr per år om du har snittlånet.

Och det är hög tid att agera. Mycket talar för att tiden av sjunkande räntor är över och i december såg vi hur flertalet banker höjde sina listräntor. Samtidigt som de flaggade för att fler räntehöjningar ligger i korten.

Men bind inte bolånet. I så fall ska du ha ett riktigt bra erbjudande, helst i nivå med den rörliga 3-mån räntan. Annars tycker jag att en bunden ränta är en alldeles för dyr försäkring.

Prutskolan     Banken mot väggen      Binda väldigt dyrt

Har du använt snitträntan?//Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer