trump-hotar-lakemedelsbolagTruUSA flagmps första presskonferens missar alla stora frågor. Istället fokuserar han på rykten, fejknyheter och kallar läkemedelsbolag för mördare, vilket sänkte dem 4 procent. Även USA-börsen faller. Men det är ingen anledning att sälja. Det vi ser är en överrasknings-reaktion. Något vi får vänja oss vid, med Trump i Vita huset. Trump styr tur nog inte över allt, utan republikanska partiet får en viktig roll att hålla i honom. 

Trumptrump-presskonfs första presskonferens sker utan manus. Han slår mot fejkade nyheter, läkemedelsbolag och sin egen säkerhetsorganisation. Samtidigt berömmer han vissa bolag och krigsveteranerna… Han missar ALLA viktiga frågor.

Big pharma is getting away with murder”, säger han. För alla svenskar som storköpt Astra sedan 8 november blev detta förstås en kallsup. Tyvärr är sådana utspel som enskilda aktier lär få utstå närmaste fyra åren.

Trumps presskonferens liknar mest ett locker-room-talk (omklädnigsrumssnack). Han blandar hejdlöst; konspirationetrump-sankte-lakemedelsbolagenr, utspel om Kina, Putin, Hillary och hemliga kameror som kan finnas var som helst. I en kort sekvens anklagade han Kina för konflikten i Kinesiska sjön.

Trump berömmer plötsligt Alibabas huvudägare Ma. Trump lovar ”a lot of big companies will do great things in our country”. Men allting hänger löst i luften, utan sammanhang.

Trump lovar också ”We have a lot of talent in our organization” och lovar att vara den största jobbskaparen som Gud skapat…trump-sankte-borsen

Nej, Trumps första presskonferens är ett enda stort magplask. Nej, det var inte en president vi såg, utan ett twittertroll.

Mitt råd: Trump är inte USAs eller världens ekonomi. Tvärt om ser han ut att underminiera rollen som president på ett sätt vi aldrig tidigare varit med om. Måtte nu republikanska partiet hålla honom i ett mycket kort koppel.

Hur sparar du i USA?/claes hemberg