mest-kopta-post-trumpSpararna storköper USA-aktier genom hela två månaders Trump-rallyt. De köper nu dubbelt mer USA-aktier än vad de brukar. Buffets aktie lockar mest jämte en rad andra kända aktier. I Sverige har vi samtidigt köpt mest breda aktier som Astra och Nordea.

 

Rallyt på USA-börsen har gett 9 procent och fått sparare att trycka på köpknappen mer än vanligt. Både USA- och Sverigehandeln är handeln upp.

Främst har svenskarna storköpt i USA. Hela 22 procent av aktieköpen är i USA-aktier, vilket är dubbelt så mycket som senaste året. Extra tydligt är det i december. Köpen var då tre gånger mer än för ett år sedan. Bland USA-aktierna är det Berkshire, GE som spararna köpt mest, jämte teknik och konsumentaktier.  Istället tar de hem vinster i både Apple och Tesla, samt Coca-cola.

Svenska handlar USA-aktier på ett moget sätt. Spararna har idag 1/5 av sina aktiepengar i USA-aktier. Det är ofta två olika bolag. Snittspararen i aktier har istället låga 4 % av sina pengar i USA-aktier. Dessa klarar att parera ett och annat uttalande av Trump. Kom ihåg att också priset på dollarn spelar in här.

Även i Sverige ökar aktieköpen sedan Trumpvalet. Här är ökningen ”bara” 14 procent och valen är mer avvaktande. USA-tunga Astrazeneca lockar mest, följt av Nordea. Två breda och hyfsat stabila papper. Sedan finns också gissningsaktier, men mest stabilare aktier som Industrivärden, ICA och Tele2.

Mitt råd: Spararna gör nog rätt i att ta hem lite vinster. I alla fall om de är mer kortsiktiga i sitt sparande. Långsiktiga aktieägare borde dock inte reagera på kortsiktiga börssvängningar.

/Claes Hemberfg