Spara som rika

Mats Langensjo

Tänk inte maximal vinst, utan tänk en lagom vinst. Så resonerar de rikaste. Även vanliga sparare kan lära av dem. Jag tänker på dig som vill ha stabil tillväxt efter fyllda 60 år. Det är några tankar efter en kaffe med Mats Langensjö, familjen schweiziska Lombard Odier i Sverige. Familjen som har förvaltat sin förmögenhet sedan 200 år.

Genom åren har jag träffat personer med 100-miljoner kronor på kontot. Det är ett hissnande stort belopp, men det syns inte på deras kläder, bil eller matvanor. Men några tankesätt kring pengar har de gemensamt.

1) De har koll på utgifterna. De vet vad lunchen, tågbiljetten och bensinen kostar. Utan denna koll hade de aldrig fått pengar över till att investera.

2) De siktar på jämn tillväxt, snarare än maximal vinst. Genom spara på flera olika sätt, så väger de olika delarna upp varandra.

De pressar inte sina pengar att åstadkomma den yttersta tillväxten varje given månad. Utan vill hitta balansen; kurssvängningar och avkastning. En av rikingarna formulerade det ”Mina bolag ska ge mig 15 procent alombardfond-innhvkastning per år. Det kan låta mycket eller lite, men jag känner mina företag och vet att däromkring kan jag ligga, årtionde efter årtionde, men inte varje år”.

Du som är 55-60 år och har bara några år kvar till pension eller är pensionär kanske är den som har mest att hämta. Du vill se tillväxt men också bevara värde. Bara räntor är då inte rätt väg, eftersom de i dagsläget inte ger många ören. Istället kan bredare köp ge just mer balans.

Familjen Lombard Odier har förvaltat sina pengar enligt detta tankesätt i 200 år, berättar Mats Langensjö, som har många årtionden i finansbranschen bakom sig. Senaste åren har vi sett honom som vd på Brummer och utredare av AP-fonderna. Nu öppnar Lombard Odier flera fonder i Sverige med samma arbetssätt.

”I praktiken investerare vi i både aktier, räntor, råvaror, obligationer mm. Sedan varierar vi vikten mellan dessa ben, lite grann varje vecka.”

Genom att studera ”risknivån” ändrar de löpande fondens innehav. De styr mot målet 4 procent snarare än
maximal vinst. De läser av svängningar (volatilitet) priser och tillgången och så bedömer de varje ben i portföljen.LO Allroad

”Vi letar inte enskilda bolag, räntor eller råvaror utan fokuserar helt och hållet på balansen mellan de olika benen. Vi köper och säljer index. Det gör att vi kan hålla nere kostnaderna till ett minimum.”

Fondavgiften 0,5-1% kan lågpris-sparare tycka är väl mycket. Jag brukar ju tala mig varm för fonder med avgiften högst 0,4%. Men här talar vi om en fond som mer liknar hedgefonder som ofta kostar 2-3%. I det perspektivet är den här ändå lågpris.

Du måste chansa för att bli rik, säger en myt som jag ibland hör från unga sparare. Det är däremot inget som de rikaste medger. Tvärt om. Tänk mindre girigt och tänk mer lång sikt, skulle vi också kunna ringa in de rikas framgångsformula.

Prioriterar du en jämnare tillväxt?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer