Allra sämsta fonderna?

Allra köper jag intePensionssäljarna Allra fonder:s vd 30-åriga Ernstberger köpte fjolårets dyraste villa för 50 msek. Det var en väckarklocka för flera sparare. Tillhör du de 130 000 sparare som står för notan? Jag tittar närmare på fonderna och hittar överraskande höga avgifter och dålig avkastningen. Alla deras fyra fonder går klart sämre än sitt snitt. Min käpphäst ”jämför ”har de helt missat. Det kan bli dyrt för spararna.

Falcon Funds och Fondeum ser ut att ha försnillat 2 mdr. Det är i så fall brottsligt. Sedan finns det andra säljare där moralen bakom avgifter, löften, fakta och dålig avkastning gör mig väldigt besviken.

Allra fonder sämstBolaget Allra är ett sådant exempel. Deras fakta är otydliga, begreppen på hemsidan är vilseledande och långt ifrån de regler som finns för att sälja fonder. När jag kontaktar dem med basfrågor har de inga svar, utan ber de mig att hitta svaren hos pensionsmyndigheten. Jag gör det och blir blir bekymrad.

1.Fondavgift för 2,25 % är en jättevarning. Det är 90 % överpris, jämfört med den billigaste globalfonden som kostar 1/10. Det är omöjligt värt sitt pris, om du inte granskar och utvärderar den varje år. Men det går inte på den här sajten. (Sälj)
2.Saknar jämförelsepris.  Allra vägrar jämföra sina fonder med omvärlden. Direkt tvärt emot finansinspektionens och fondbolagens gemensamma regler. (Sälj) När jag pratar med dem hänvisar de till Pensionsmyndigheten. Se de siffrorna till höger och graferna ned. (Sälj)
3.Grafer utan fakta. Allras presentation är omöjliga att lätt avläsa, utan är mest en tom reklambild (Sälj)
4.Börsfallsskydd ett skämt. Allra gör reklam för ”börsfallskydd”som ska skydda sparare. Men är direkt vilseledande. De har inget skydd mot börsfall. Det finns inget sådant bransch-begrepp, utan de har hittat på ordet på kammaren. (Sälj)
Normanbeloppet saknas. Det är branschöverrenskommelse. På Morningstar finns däremot beloppet nämnt.

Mitt råd: Ska du någonsin använda en rådgivare så måste du kontrollera alla avgifter och jämföra med andra motsvarande fonder. Med tanke på att du lägger ned 2000 timmar per år för att tjäna in pengarna, borde du åtminstone lägga ned 1-2 timmar per år för att se vart sparpengarna går. Om du inte har det intresset måste du lova dig själv att välja billiga breda fonder. Allt annat är att ta mycket stora risker med sina pengar. Titta på pensionsmyndighetens fondkoll så får du en bild.

Allra ränta uschAllra lagom dåligallra-modig

Allra försiktig usel

Här är Allras fonder enligt Pensionsmyndigheten. Köper du samma fonder på Allras hemsida så är det ännu sämre, eftersom där finns ingen PPM-rabatt.

Vilka andra fondsäljare vill du jag tittar närmare på?

Hur hanterar du fond-säljare?/Claes Hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer