Ericsson till folkportföljen

Ericssons mardrömKrisaktien Ericsson har kört i botten och vänt. Närmaste åren ser goda ut, säger en techanalytiker jag har stort förtroende. Det gör att aktien får plats i Folkaktieportföljen, som gillar igenkända aktier som är långsiktiga. Men den här aktien kräver ett vakande öga. Det är inte köp och glöm.Folkaktieportföljen jan 17

För 15  år sedan hade Ericsson sin första riktigt djupa kris. Bolaget tvingades att ta in 10-tals miljarder från sina ägare. Den här oron i luften har återigen pressat kursen långt mer än befogat.

Jag är själv förvånad över den nya bilden jag fått. För mig har Ericsson varit en krisaktie senaste 10 åren. Det var i mars 2006 som kursen var uppe på högsta punkten 152 kr. Sedan har den dalat. Kineser och ny teknik har totalt förändrat spelplanen.

Men så illa är inte situationen, menar de insatta. Ericsson teknik är riktigt vass och bara lite försenad. Dessutom var tidigare ledningen inte tillräckligt duktiga på att förklara bolagets väg framåt. Men under hösten har ny vd tillträtt och analytiker väl insatta i branschen ser att bolaget står starkt och har en röd matta utrullad. Den är bara inte synlig för alla.

Senaste månaderna har jag träffat en rad i sig oberoende analytiker som talat sig varma för aktien. Senaste månaden har bilden även klarnat när nya vd:n varit tydligare med att han ska utveckla bolaget, snarare än sälja av i delar, något som ryktats om.

Ericsson får en plats på 9-10% i portföljen. Ja, även den forna superfolkaktien får ingen gräddfil till stor post. Det får varje aktie själv arbeta sig upp till. Ericsson är bara för riskvilliga.

Andra aktier i portföljen har haft kämpigt 2016 år sista kvartal. De riktiga bottennappen är H&M och Novo Nordisk. Men även Scandi Standard har gått i backen. Men det är ingenting att sörja. Jag behåller dem.

Vilken aktie köpte/sålde du senast?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer