Bipolär Trumpbörs

Trump ger börskastSenaste veckorna har vi fått en försmak av Trumpbörsen. Han har sänkt bilaktier, hissat Apple och kallt läkemedelsbolag för mördare. Hans ord får sekundsnabb biopolär börs, som snart går över. Aktietrejders älskar det. Vi vanliga vanliga sparare får spela lite lomhörda och blicka bortom Trump. Vi får hålla oss till våra tre basgrepp för våra pengar. Fyra år går fort.

Aldrig har världens ekonomiska supermakt letts av en twittrare. Detta får förstås effekt på vår bild av vår värld och ekonomi och av börsen. Kurserna kommer att hoppa, hacka och studsa mer än tidigare.

Vi som uppskattar förutsägbar börs behöver nu slå dövörat till mot Vita huset. Istället lyssnar jag hellre på makten i kongressen och deras centralbank. Och framför allt tänker jag mer på perspektive om 1 år och 3 år…

För trejders som köper och säljer varannan minut kommer Trumpbörsen bli rena godisbutiken. Omvänt måste vi vanliga sparare ladda med is i magen, logga ut från fond- och aktiekontot och inte titta på de tillfälliga studsarna.

Utgå från senaste veckorna: När Trump sågade japanska bilmärken och hotade med strafftullar föll de skarpt på börsen i Tokyo. En vecka senare hissar samme presidentkandidat Alibaba och Apple som goda bolag. Det tar bara minuter senare så kallar han läkemedelsbolag för mördare.

Tänk istället på det som verkligen påverkar dina pengar på lång sikt. Bortom fyra år:  1) balansen på kontot. Har jag redan en buffert undanlagd till sommarsemestern? 2) Har jag lagt pensionen i lågprisfonder? 3) Sparar jag med låg skatt på ISK? Dessa tre val kommer vara långt mer avgörande för din ekonomi närmaste årtiondena. När vi har glömt Trump-åren.

Hur tål du Trump?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer