När räntefonden går minus

Svenskarnas stora räntefondebättre räntar fortsätter att tappa. Samtidigt ser vi en ljusning. Istället för ränta från staten kan vi få ränta från företag. Det har bara senaste månaderna givit 0,4%-1,5% i fyra fonder jag tittar närmare på. Fler borde byta från obligationsfonder till företagsobligationsfonder.  

Obligationsfonderna är på dekis. Statens ränta är ju rekordlåg och detta märks nu på allvar. De är ned -1,1 % senaste tre månaderna. Det är riktigt dåligt av en räntefond.

Det logiska valet här är företagsobligationsfonder. De jag valt ut har stigit stabila 0,4-1,5% senaste tre månaderna. Fonder som placerar i obligationer från företag. De fortsätter ge ränta, eftersom företagen växer och efterfrågan på deras obligationer är stor.

Mitt råd: Steg 1) sälja alla vanliga obligationsfonder. Steg 2) är två bra räntefföretagsobligationsfonderonder; Carnegie corporate bond och räntehedge-fonden Atlant stability. De passar för pengarna som du ska spara 2-3 år. Vill du ha kortare spartid så välj; Spiltan räntefond och Cicero avkastning. Och du kan gärna välja flera av dem, samtidigt.

Ja, dessa mer vassa fonder kostar lite mer i avgift. De är värda det, menar jag. De är ju mer aktivt förvaltade och ger oss plus, jämfört med många räntefonder. Det är åtminstone jag beredd att betala för. Och tänk på ditt engagemang. Här behöver du se över dessa fonders klimat minst en gång per år. För det kan ändras. Vi lär följa frågan här på bloggen.

Vilken fond väljer du när räntan går minus?/claes hemberg

 

Mer om fonderna:

Tittar vi på hur illa de gamla fonderna kan gå, så ger obligationsfonderna en hemsk bils bara senaste tiden. På bara tre månader har de tappat -1,1%. Här har svensken över hälften (53 %) av sina räntepengar. Och många sparare verkar missat det stora skiftet som skett på bland dessa räntefonder.

Senaste halvåret har våra svenska långräntan stigit mångfallt (från 0,02 till 0,65%). Det gör att obligationsfonderna tappat. Räntesmittan kommer från USA och analytiker väntar sig att ränteuppgången snart kan ta ny fart. Det kommer ge nästa dolkstöt i svenskens stora obligationsfondsparande. Nu är det dags att på allvar sälja sina obligationsfonder.ränteval i ränteuppgång

De som hoppat från otrygga obligationsfonder till de traditionellt stabilaste korta räntefonderna (penningmarknadsfonder) har också fått minus på kontot. Inte mycket, men -0,1% på bara tre månader. Fonder som också kommer vara nära döda flera år framöver. Det gör att vi måste navigera om i vårt räntesparandet. Vi har ju trots allt hiskliga 564 miljarder kronor eller 8 av 10 räntekronor där. (De finns även i hedgefonder mm).

Företagsobligationsfonderna är ju uppbyggda på ett annat sätt. Du får ränta på lån till företag istället. Baksidan skulle här kunna vara antalet bolag som går i konkurs. Men de är få och eftersom du har många olika räntor i din företagsobligationsfond, så är tål du trista nyheter från enskilda bolag. Förstås finns här även skräpobligationer, men de ska vi inte gå in på här.

Lägg till att dessa företagens räntefonder långt mindre känsliga för räntehöjningar. Och med just stigande räntor som farhåga är det egenskaper vi söker för våra obligationspengar.

Företagsobligationsfonderna är annars lika obligationsfonderna. Men de svänger drygt en tredjedel mindre, vilket ger en stabilare resa. I snitt har företagsobligationerna gett 0,3 % avkastning på tre månader och 2,7 % på ett år. Det är långt bättre än alla andra räntefonder.

///

Relaterade inlägg

Kommentarer