Undvik Advisor i PPM

Advisor världen

PPM-säljarna Advisor hittar på helt egna jämförelser och även eget resultat. Vem går att lita på? Advisor har fyra problem; sanningen, resultatet, fakta och avgifter.

Mitt råd är enkelt: Välj PPM-soffan. Den är långt bättre än allt annat jag sett.

Sanningen:
Fonder ska jämföras. Annars är de inte vatten värda. Och jämför äpplen med äpplen. Grafen ovan visar hur det ska gå till. Och då höll Advisors fond måttet i två år, men senaste tre åren är de nu rejält på efterkälken. Advisor har bara givit 48% mot snittet för globalfonder 84%.

Fondbolaget Advisor däremot hittar på ett eget mått att jämföra med; ”snittspararen i PPM”. Någon konstigare jämförelse har jag aldrig sett. Här finns ju både räntesparare, sovande sparare och många andra typer. Jämförelsen är direkt upp åt väggarna. När jag pratar med Advisor säger de att sig inte kunna välja ett index, för att de byter innehåll så ofta. Konstigt svar, nära alla andra fonder i Sverige lyckas med att följa just den här grundregeln.

Resultatet:
När det gäller resultatet så är Advisor också en negativ klass för sig. År 2016 gav de bara 0,6%, enligt data om Advisor hos PPM. Det är märkligt när alla västvärldens börser gick på plus. En vanlig globalfond gick hela +15%.

Faktaproblem:
På hemsidan säger bolaget samtidigt att deras ”Advisor Världen bildades i maj 2011”. Ändå redovisar de resultatet ”11% per år sedan år 2000”.

Snårigt:
Märkligare blir
det på bolagets hemsida som säger att deras PPM-förvaltning i fjol gav 3,7%, men myndigheten visar nära 0%. När jag pratar med Advisor i telefon säger de att Advisor världen och deras PPM-tjänst är två olika tjänster. Hur spararen ska kunna förstå och sedan följa och framför allt lita på tjänsten förstår jag inte. PPM-tjänsten som inte granskas eller går att följa hos någon oberoende källa.

Avgifterna:
Fondbolaget har dessutom en av branschens absolut dyraste fonder; 0,72 % är riktigt dyrt i PPM. Lägg till att den dyra och uppenbart dåliga fonden Advisor inte är gratis. Du ska också betala årliga förvaltningsavgift: 645 kr för ett år, 1 095 för två år. Sparar du direkt hos bolaget så är insättningsavgiften 5% och årsavgiften 2,25%. Ohyggligt, är bara förnamnet. Att våra myndigheter låter sådana här fonder finnas kvar är för mig obegripligt.

Dessvärre är inte Advisor ensamma:

Allra sämsta fonderna?    Nu ringer PPM-säljarna      PPM-rådgivare stoppas

Hur sparar du i PPM?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer