Småägare tror på Börje

Ericson -53 procEricsson har visserligen halverats i pris senaste två åren. Majoriteten av Ericssonägarna är nu på minus. Och 5 000 vanliga småsparare har sålt bara senaste året. Men 15 000 nya aktieägare tillkommit. De är visserligen mest kortsiktiga privathandlare. En norsk techanalytiker ger dem rätt. De kan vara köpläge. Men lämna inte säljknappen ur sikte. Ericsson är inget att sova gott på. Ericsson är en spikmatta.

Senaste två åren har Ericsson tappat 53% i värde. Vi alla vet varför. Deras 5g är försenat. Så sent som i november stod kursen på 43 kronor. Det är under nivån krisåret 2008 och i höjd med aktiepriset sommaren 2003.

Här finns förstås fler rädslor. Redan spekuleras i att bolaget behöver nya pengar. Ska Ericsson klara av att gå från teknikbolag till innehållsbolag. Därför spekuleras det vilt om att den nye vd:n Börje Ekholm nu väntas ”dressa bruden” och sälja bolaget. Det lär i så fall inte gå fort, utan kan ta flera år. Under tiden kommer aktien studsa. Det gillar trejders eller privathandlare, som köper aktier åtminstone några gånger i månaden.

Ja, Ericsson är ingen kudde att sova gott på. Ericsson är snarare en spikmatta. Du måste ha lite fakir-känsla. Tåla mer och vara beredd på att det kan ta tid.

Ingen annan aktie har givit så många ägare så ont i magen. I IT-kraschen fick 1 miljon svenskar se sura -80% i Ericsson. Bolaget fick sedan nya 250  000 ägare under krisåren. Antalet ägare toppade på 1,2 miljoner. Sedan dess har 2/3 sålt och idag återstår 467 000 ägare. Idag antas över 80% av ägarna vara på minus.

Mitt råd: Personligen köpte jag Ericsson själv första gången på över ett årtionde nu här i januari. Jag köpte för en mindre pott nyligen, som en av aktier i Folkportföljen, som ett exempel på en igenkänd aktie. Men jag skulle inte köpa den till mina barn. Utan ska du äga Ericsson nu, så måste vi vara beredda på sjögång. Och säljknappen lämnar jag inte ur sikte.

Vad säger du om Ericsson?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer