Fler köp ger mer

Fler köp ger merAtt köpa för allt på botten och sälja på toppen, låter oslagbart. Men för den som köper ofta lyckas bättre. Det handlar inte om trejding, utan om att köpa flera gånger istället för få. Anledningen är antagligen både börspsykologi och ren tur.

De flesta svenskar sparar i fonder och aktier en gång per månad. Så får vi ju vår lön. Nu visar statistiken att spararna gör helt rätt. Den som köper varje månad lyckas mycket bättre än den som köper mer sällan, visar statistik från 100 000-tals sparare.

Mitt råd blir enkelt: Ska du öka ditt sparande så öka ditt månadssparande. Att köpa idag eller nästa vecka är att chansa. Särskilt gäller det i fonder. En hel aktiemarknaden är enormt svår att bedöma.

Skillnaden är enorm visar siffrorna. Den som köper sällan får sämre avkastning och mer svängningar på kontot. Den som tvärt om köper oftare får ut mer i handen och dessutom är det lugnare på kontot. Skillnaden är hissnande 38% i vad hen får ut jämfört med den risk de tar.

Anledningen till den stora skillnaden är antagligen både börspsykologi och ren tur.

Börspsykologin spökar hos de flesta av oss. När det är börsfrossa så köper vi inte. Trots att priset då ofta är rekordbilligt. Istället väntar vi det ljumma tider, då börspriset är dyrt.

Tur spelar också in. Den som köper vid fler tillfällen prickar inte in just toppar eller bottnar, utan är med hela tiden. Eftersom börsen är ojämn så ger det ett bra snittpris.

Ungefär som 19 av 20 lågprisfonder slår aktiva fonder. Inte ens de flesta fondförvaltarna förmår att vara aktiva på ett vinstgivande sätt. De kostar mer än det smakar.

Någon aktieköpare kanske ryggar och tänker att de kostar mer. Nja. Om vi ska tro siffrorna så är fler köp en slags försäkring som ger mer avkastning och ett lugnare konto. Ungefär som när jag rebalanserar (säljer av en del i vinnare och köper annat för att få balans mellan aktierna). Det kostar ibland tid, jag kan i en fond eller en aktie missa några dagar avkastning. Men att bredda sparandet ger mer, vet vi. Det säger siffrorna. För även fler innehav ger mer, visar fler siffror. Snart på en blogg nära dig.

Hur ofta köper du?/claes hemberg

*Siffrorna är framtagna av Avanzas analyschef Alexander Boman, som analyserar allt från flöden, priser, produktval mm. När han kommit djupare i siffrorna så lovar jag att skriva mer.

Relaterade inlägg

Kommentarer