Lösa bundet kostade mig 52 000 kr

Av Johanna Kull

31 jan 17

Share

snittrantor-decVi prutar allt mer på långa bolån. Men nöjd dig inte. Antagligen borde vi pruta ännu mer. Att binda sig är ju att gifta sig med banken några år. Då ska det högst kosta ränten 1,4% per år. Jag behöver ju den marginalen, för det kan ju bli hemskt dyrt att bryta ett lån, vilket ibland inträffar. Det kostade mig 52 000 kr. Så ta tag i prutningen. Gärna i två steg.

Prisfallet på bundna bolån senaste åren är naturligt. Det är inte banken som är snäll, utan det blir så när gamla dyra lån förfaller och nya tecknas till ett lägre pris. Tyvärr går däremot många boånare lätt fel här. Vi  blir glada över prissänkningen och glömmer att pruta ordentligt. Snittprutaren som binder i 3 år, prutar nu bara 0,4%. Bättre kan vi.

För att binda kan kosta hemska pengar. Det kostade mig 52 000 kr, när vi hade fått barn och behövde flytta upp till ett rum extra. Den lånefällan vill jag inte uppleva igen. Ska jag binda vill jag därför tjäna igen att binda, med en rejäl prutning. Annars får det vara.

Titta på skillnaderna mellan 3-månaders och 3-åringen. På landets största bolånebank Swedbank skiljer sig snitträntorna 3 månder och 3 år här bara 0,08 procent. Det kostar snittsvensken därmed extra 1 520 kr per år för att binda. (Snittsvensken lånar 1,9 msek.)

Men inte ska jag betala extra för att binda. Jag vill ha betalt för att binda. Eftersom att bryta lånet kan kosta mig 10 000-tals kronor för att bryta ett lån. Nej, pruta mer.

Så här gör du: 

  1. Ring de två billigaste på att binda 3 år: Danske och SEB. Det visar ju statistiken ovan. Varför satsa på en sämre häst, om nu dessa två har bevisat sig vara bäst just över 3 månader och 3 år? Det kräver inte heller något magiskt trolleri, utan snittkunden får just denna fördel. Då blir bindningen gratis.
  2. Börja med att pruta ned 3-månaders räntan. För 3-månaders-lånare är mycket lättare att pruta. Här kan du välja att stoppa. Eller fortsätta till nästa steg.
  3. När du fått din drömränta på 3-månders byter du fot till banken och ”funderar på att binda”. OM du får samma ränta. Kräv 1,4% för att binda i 3 år. Då kammar du istället hem 3 000 kr på att pruta. Du tjänar på tre år 9 000 kronor. Det är pengar du kan behöva om du vill bryta lånet under resans gång

Rådgivare talar gärna och högt om tryggheten med bunden ränta. Men konsekvent glömmer de att berätta om den extra kostnaden du vet att du får betala. Nej, tänk tvärt om.

Pruta i första hand, för där vet du att du kan tjäna pengar.
Att binda är en ofta en chansning. Det kan kosta mycket pengar.

Men att som många; betala extra 10 600 kr mer per år är en alldeles för dyr försäkring i mina ögon. Ska jag binda räntan vill jag ha en rejäl rabatt. Under nivån för den rörliga snitträntan.

För ett år sedan skrev jag om Patrik som fick betala 60 000 kr till banken när han separerade. En inte alls ovanlig summa för den som vill brya ett bundet lån.

Priset på att bryta lån            Binda en dyr försäkring               Prutskolans ABC

Vilken räntebindning har du? //Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer