Beroende råd stoppas

Finansinspektionen vill stoppa säljare som säger sig vara oberoende och ändå hela tiden fokuserar på att sälja de dyraste fonderna. Lagen väntas 2018. Rykten säger att samma EUs provisionsförbud kan ge sparare extra fondavgifter. Banker kan lockas till depåavgifter, köpavgifter eller andra pålagor. Jag tror inte på den skrämseln. Finansinspektionen är de som tolkar reglerna och vet vad de vill komma åt; fulsäljare

Idag kan en rådgivare ge köpråd på en viss fond, eftersom rådgivaren själv tjänar mest pengar på att sälja just den fonden. Det är förstås djupt oseriöst.
Särskilt har vi sett det bland en rad pensionssäljare, som sedan flera årtionden tjänat grova pengar på att ge köpråd på särskilt dyra fonder och sedan tjäna extra på just samma fonder. Sedan ringer samma säljer efter tre år och säger åt spararen att flytta till ett nytt fondbolag. För nu har samma rådgivare fått ny provision för att just flytta pengarna.

Så håller rådgivare på och sliter ned stackars ovetande pensionssparare. Johan, jobbar på Sveriges Radio, och berättar att han själv blivit uppringd av just sådan fulsäljare. Som tur var är han lite inläst på ämnet och vägrade tvärt.

Det usla uppförande från säljare är förstås ett riktigt härke. Något som svenska myndigheter och även EU vill komma åt.

Att myndigheterna inte tagit detta på allvar långt tidigare är förstås beklagansvärt. Men nu 2018 ser det äntligen ut att bli av.

Några röster i branschen tolkar de nya reglerna som all former av distribution av fonder ska inbegripas. Då skulle fondtorg som säljer andras fonder; hos exempelvis Skandia, Nordnet eller Avanza, tvingas ta ut  distributionsavgift, menar ryktet. Det kan bli avgifter i form av depåavgifter, köpavgifter menar spekulationen.

Men idén med provisionsförbudet är ju att sänka kostnaderna för spararna. Inte höja dem. De signaler jag hör från myndigheterna är att de fokuserar på ”beroende rådgivare”. Jag kallar dem gärna fulsäljare. De som förhandlar fram en vis ersättning för att fokusera och sälja en viss produkt.

Finansinspektionens granskning kommer därmed fokusera på om rådgivare är just oberoende eller beroende. Vilken rådgivare kan vi lita på? Har rådgivaren bara en slags fonder, från ett fondbolag, så borde vi förstå dra öronen åt oss. Men exakt hur regler och råd kring rådgivare ser ut framöver får vi återkomma till.

Vilka råd följer du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer