Spotify eller Klarna till börsen

Bolagen Klarna eller Spotify har länge ryktats gå till börsen. Tro inte att det handlar om behovet av pengar. Unika bolag som dessa får lätt in pengar. Men desto svårare att hitta och behålla unika superbegåvningar. Då kan börsen och personaloptioner var ett viktigt steg framåt.Rekordmånga bolag har noterats på börsen senaste åren. Många har sett sina aktiekurser utvecklats riktigt väl. Men långt ifrån alla storägare och vd:ar är så intresserade av kursen närmaste tiden. Det kan finnas andra goda effekter som är långt viktigare för dem. Detta påverkar också hur vi ska se på bolagen. Rösta på Twitter, kampen är jämn.

*Små bolag behöver ofta ta in mer pengar. För dem är kursen viktig. Vi känner igen dessa vd:ar som alltid är ohämmat optimistiska. Hämtar de däremot bara pengar hos privatpersoner ska du vara försiktig. Varför köper inte proffs, ska vi fråga oss. Dessa bolags noteringar kan försenas av dåliga försäljningssiffror eller bristande ekonomisk redovisning.

*Mellanstora och stora bolag är mer intresserade av att ha noterade aktier för att kunna köpa andra bolag. Då har de aktierna som en växelbar valuta. De vill också ha en hög värdering, men vet att de måste pricka in rapporterna i första hand. Annars dumpar proffsen aktien. De här bolagen är ofta börsfäiga och kan lätt gå till börsen när de vill. Senaste exemplet är norska Lindorff.

*Unika bolag går till börsen med annan utmaning i bakhuvudet. De står och väger. Deras unika affär vill de gärna hålla på kammaren så länge det går. De är redan börsfäiga. Deras kändisskap ger dem gräddfil till storinvesterare. Den trånga frågan är istället att hitta och behålla unik spetskompetens. Det är bröd och vatten för de här bolagen. Har de en aktie som är noterad, så kan de utfärda personaloptioner och därmed ge de anställda en extra morot. Senaste året har vi sett dessa noteringen inom exempelvis spel och medicinteknik.

Så när kommer då Klarna eller Spotify till börsen? I mina ögon tillhör de två helt klart ”det unika gänget” som jagar kompetens. Fördelen med aktier är att skatten är lägre där, än på lön. Och optioner kan ge ordentlig avkastning på pengarna. Det kan du också framföra till din arbetsgivare. Detta passar unga superbegåvningar.

När börsnoteras då Klarna och Spotify? När de ska ta nästa stora steg, inte ekonomiskt, utan i kompetens. Då behöver de kanske börsen. Senast idag offentliggjorde Klarna ett stort köp

Ska jag köpa aktier i Klarna eller Spotify? Det är beror ju i första hand på priset, men också prognoserna. Det är ju resan framåt som är spännande. Vi talar om två väldigt olika, men också väldigt unika bolag. Jag skulle vara förvånad om inte deras resa framåt är minst lika spännande som den vi sett.

Vilken av Klarna eller Spotify lockar dig mest? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer