Tre fonder i nya räntetrippeln

När bankkontot ger noll kan du själv skaffa dig flera procent, genom att kombinera några fonder. Kombinationen gör att pengarna tål mer. Sker en tillfällig sättning i fond 1 kan du få stabilitet ur fond 3. Så är räntetrippeln både ett fondval och ett tankesätt.

Räntetrippeln är ett sätt att spara i tre olika räntor samtidigt. Det ger förhoppningsvis en jämnare och högre ränta. I somras renodlade vi räntetrippeln till bara en fond. Nu breddar vi igen med två företagsobligationsfonder.

När vi såg hur räntorna pressades, i juli, gjorde vi en rockad i räntetrippeln. Om räntorna skulle vända upp, skulle det pressa obligationsfonderna. Ut åkte SPP obligationsfond och Cicero avkastningsfond. Det var rätt val skulle det visa sig. Sedan i juli 2016 har SPP obligationsfond tappat -1,5 % och Cicero har gått sämre än Spiltan räntefond, som vi behöll.

Nu ser vi möjligheten att bredda till fler fonder igen. För att få mer ränta och få räntetrippeln att fungera fullt ut; som ett räntesparande med tre växlar samtidigt. Dessutom ser flera räntefonder nu bättre ut igen. Jag tänker framför allt räntorna som vi kan få från bolag; företagsobligationsfonderna. Fonderna ska vara mer okänsliga för ränteuppgångar, vilket är viktigt framöver. Samtidigt tar vi inte de fonder som gett mest i ränta, för då skulle vi behöva en spartid på 3-4 år. Och så länge ska vi inte behöva vänta på räntetrippeln. Utan här talar vi om 1-2 år.

Val 1) Spiltan räntefond. Den mest stabila av våra tre fonder. Innehåller företagsobligationer med extra låga variationer i priset. Den behåller vi. Billig och stabil. 
Val 2) IKC avkastning.
Med fokus på företagsobligationer är den mer okänslig för ränteuppgångar och avkastningen kommer istället från företagens förmåga att betala tillbaka sina lån. Med stigande tillväxt i ekonomin och bra företagsvinster brukar det vara ett bra val. IKC har också presterat bra. Bättre än Spiltan, men till något större svängningar. Också positivt är att IKC gått plus hela 75 % av månaderna senaste tre åren och gett dryga 3 % avkastning per år.
Val 3) Carnegie Corporate bondär en ren företagsobligationsfond där vi får mycket mer ränta och lite mer svängningar än i de två andra fondvalen. Jämfört med sina rivaler har den presterat på topp. Största dikeskörningen var under oljeprisraset 2015. Sedan dess har den varit stabil och gett 4,5 % per år. Här får vi mest stabila svenska bolag, men också en del råvarubolag. Framöver kan vi vänta oss omkring 3-4 % per år.

Det här är bra val när vi nu borde sälja obligationsfonder och korta räntefonder (penningmarknadsfonder). I räntetrippeln placerar vi enklast 1/3 i varje fond. Omkring 3 % per år väntar jag mig att det ska ge. Och här ska vi ha pengarna som vi inte behöver inom 1-2 år. Och om du vill så kan du lägga mer i den mer jämna Spiltan eller lite mer i den mer snabbväxande hos Carnegie. Det är en balans du själv får känna in.

Hur tar jag ut pengarna? Fördelen med räntetrippeln är att du har 3 olika växlar. Har börsen varit mer ojämn senaste tiden lär val 1) ha givit mest. Är börsen mer jämn så lär 2) eller 3) ha givit mest. Så kan du alltid välja att tömma den fond som är mest på plus. Det är tanken bakom räntetrippeln. Så du inte bara har tre bra fonder, utan också ett tänk på hur du ska ta ut pengarna. Det är ju därför vi sparar i räntor – för att enkelt kunna använda pengarna.

Hur får du ränta på pengarna?/ Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer