Tvångsbinda rena medeltiden

Finansinspektionen förslår att bolånare ska tvingas binda sina bolån över flera år. Men nej, låt detta bara vara sista utvägen. Att låsa in folk, låter ju som rena medeltiden. Rösta här. Ett tvång passiviserar och förlamar istället för att bygga starka konsumenter. Snitträntan visar att det finns en annan väg.Inspektionen vill göra svenska folket mer tåliga för ränteuppgångar. En boränta som kan vara 1 procent högre om redan 2-3 år. Det skulle kosta snittsvensken 19 000 kr extra varje år. Det är en hel månadslön som ryker.

Detta kommer förändra mångas vardag. Många bilar lär blir oköpta. Många semesterfirare lär stanna inom landets gränser och vi flyttar inte till dyrare boenden. Denna insikt har fått inspektionen att reagera.

Ja, stigande räntor kan tvinga 10 000-tals till personlig konkurs. Titta på bilden ovan från Finansinspektionen. Redan idag är 1 000-tals överbelånade. Måste du inte staten ingripa? Det låter ju självklart. Men effekterna av statligt ingripande är vidare och mer allvarliga än så.

Staten har redan infört amorteringskrav, skuldtak och snitträntan. Men här finns det en avgörande skillnaden mellan ingreppen. Vissa grepp rustar folk att få en starkare ekonomi. Snitträntan är en sådan. Detta bygger människor kunskaper och integritet. Det skaffar sig en starkare ekonomi och blir starkare mot oseriösa banker. Idag prutar varannan bolånare. Med rätt folkbildning skulle det kunna öka väsentligt. Samma sak med med binda bolån.

Motsatsen är att tvinga folk. Skuldtak är ett sådant. Det passiviserar människor. Folk tänker mindre själva. De blir ointresserade, lama och accepterar än mer dåliga, dyra räntor och avgifter. De finner ingen anledning att bry sig. Då har vi ett förmyndarsamhälle. Där kan bolånebanker skrämma in folk i dyra, långa hemska avtal. Och konsumentens förmåga att agera fritt är stympad för lång tid framöver.

Vi står i ett vägval: Vill vi ha starka konsument som bryr sig över sin vardag, ekonomi och framtid. Eller ska vi ha ett samhälle där staten kringskär oss, vi ska inte tänka själva, inte ta ansvar, inte känna av konsekvenser av vårt handlande? Rösta här.

Kanske har Finansinspektionen allvarliga siffror som jag inte sett eller känner till. Fram med dem i så fall. Och kom ihåg att det är det ingen mindre bankerna som idag tar mycket bra betalt för att granska och godkänna varje bolånare. Att införa tvång skulle vara att omyndigförklara inte bara människor, utan även hela bolånesverige.

Mitt råd till bolånarna: var beredd på stigande räntor. 3-måndersräntan lär kosta 3 procent om 3 år. Det är dubbelt så dyr boränta som du betalar idag. Har du råd med det? Om inte är det dags att lägga undan lite pengar för att tåla dyrare ränta. Att binda kostar extra och ger dig mindre frihet att flytta. Därför undviker jag det.

Vad anser du om att Tvångsbinda bolån?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer