Fondrobotar får betyg

Fondrobotar är något nytt som kan hjälpa svenska sparare att hitta bättre fonder. Det är en viktig fråga som kan spara många 10 000-tals kronor varje år åt många svenskar. Därför granskar vi dem och försöker vägleda till hur du bäst kan använda de robotar du springer på. Vi talar om falluckor, bonuspoäng och ger dem slutbetyget: 1-5 fondkronor för olika så kallade fintechbolag.

Sedan många år har vi jämförelsesajter som Morningstar givit fakta om fonder. Men den är nog för komplicerad för att nå vanligt folk. Sedan finns PPM-säljare som direkt fuskar och inte visar jämförelser. Här kan fondrobotar vara en stor hjälp, ett stöd och en avslöjare.

Nu ser vi äntligen en rad enkla, bra och lättanvända appar som vänder sig till vanligt folk. Jag kallar dem fondrobotar. Med fondrobotar i din mobiltelefon på väg till jobbet så kommer svenska folket lätt och snabbt kunna kontrollera en fond. Du får snabbkoll, men framför allt få ut mer pengar av sin fonder.

Opti – en hyfsad fondrobot

De kriterier som jag tittar på när det gäller fondrobotar är Enkel, Avgift, Foklig och Avkastning.

Enkel – för är den inte enkel att förstå och använda så kommer ingen att använda den.

Avgifter – då menar jag både hur bra de är på att åskådliggöra avgifterna. Och sedan förstås om och hur appen själva tar betalt.

Folkligsyftar på att verkligen få hjälp med sin överblick över sitt fondsparande. Många sparare har ju alldeles för mycket räntefonder och blandfonder. Här kan en folklig röst visa vägen.

Avkastning – i slutänden vill spararen få ut mer av sina pengar. Kan fondroboten verkligen visa, visa vägen och inspirera här så tar spararen snart ett stort steg framåt.

Vem som äger eller står bakom en fondrobot är också viktigt. Jo, det är en viktig vattendelare. Men den ger inga fondkronor. Vi kommer inte att alls att granska robotar om vi inte bedömer att ägarna eller initiativtagarna bakom är värda att granska. De lär få överstrukna fondkronor…

När jag granskar fonderna så ger jag dem enskilda betyg på varje punkt. De får 1-5 i betyg. Sedan räknar jag lätt fram slutbetyget genom att ta fram snittet. Och landar en app på 2,5 i fondbetyg så räknar jag uppåt och ger dem en 3:a. Det finns inga halva fondkronor.

Sedan är fondrobotarna i sin linda. Vi måste låta dem växa upp och bli stora bra robotar. Kraven på dem kommer naturligtvis växa. Gör de några stora förändringar kan de vara värda en ny granskning. Annars tittar jag på dem sannolikt en gång per år. Robotarna är bara i startgroparna. De kan närmaste åren bara blir bättre och bättre.

Vilka robotar vill du att jag tittar närmare på? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer