Opti – en hyfsad robot

Av Johanna Kull

07 feb 17

Share

Jämför dina fonder och gör bättre val. Så låter appen Opti:s löfte till svenska sparare. Visst sorterar den agnarna från vetet. Men ska du bygga upp ett sparande från grunden är det en bit kvar. Opti är inte optimalt, än. Här finns mer att önska. Jag har framförallt två punkter på önskelistan. Betyg 3 av 5 fondkronor! i granskningen av fintech.

Opti är en app där du kan utvärdera dina fonder. Du hittar billigare eller bättre fonder. Det gillar jag. Samma sak med den lättlästa prismodellen. Betyget kan däremot bli bättre. Så tänker jag betyg för fondrobotar.

Kort sagt är Opti ett helt okej robot-val för dig som vill städa upp bland dina fonder. Men appen är mer vakthund än blindhund. Den visar inte vägen, varnar eller justerar. Appen hjälper dig att jämför och hitta inom den låda där du redan är, men utanför den blir du lätt vilse.

I detalj tittar jag efter: Enkel, Avgift, Folklig och Avkastning. På varje punkt får Fondroboten betyg 1-5. Snittet blir Fondrobotens helhetsbetyg:

1) ENKEL Tydlig och lättanvänd. Varje fond får ett betyg baserat på sin kostnad och sitt resultat. Min dyrfond Didner & Gerge får till exempel betyget hög kostnad, mycket bra resultat. Appen levererar dessutom alternativ; lågprisfonder. Bra där!

Opti är överblickbar, men gör ändå lite krokben på sig själv. För högsta betyg i pedagogik behöver de förklara hur de jämför fonder. De uppger bara det halvluddiga ”bedömer en fond genom att jämföra den med sitt index”. För högsta betyg skulle jag dock önska att det tydligt stod vilket index de jämför med. Betyg 4 av 5. 

2) AVGIFT tydlig prismodell, utan mellanhänder. Det kostar 0 kr att jämföra fonder, 0 kr för hjälp med fondbyte inom samma bank och 145 kr för hjälp med byte av fonder mellan banker. Självklart kan du enkelt göra bytet själv, helt gratis, men vill du ha hjälp är 145 kr ett rimlig pris. Det går fort att tjäna igen. Här ger jag full pott. Betyg 5 av 5.

3) FOLKLIG alla miljontals svenskar i dyra dåliga fonder kan få hjälp av Opti. Hen kan få hjälp att avgifta fondportföljen och byta till billigare eller vassare fonder. Även om de vassare förtjänar en varning. Det är ju en liten grupp som verkligen är mogna för dem.

Ett stort minus är dock att jag inte får någon hjälp med vilken typ av fonder jag behöver. Här lämnas jag ensam. Det är en stor fråga för svenska sparare. Har jag idag en dålig teknikfond ger Opti mig förslag på en bättre eller billigare teknikfond men kanske ska jag inte alls ha en teknikfond. De flesta ska antagligen spara mer i billiga globalfonder. Det missar Opti grovt. Betyg 2 av 5.

4) AVKASTNING – Ännu igen historik kring huruvida användarna fått bättre avkastning. Det skulle inspirera. Betyg 0 av 5.

Ägarna är också en fråga att ha koll på. Vi ska ju kunna lita på dem bakom roboten. Här är Ann Grevelius frontnamnet, men hon är inte anställd utan styrelsemedlem. Hon är erfaren och trovärdig före detta bankman. I de möten jag träffat henne har hon uppvisat stor integritet och kunskap. Men på sajten är ägarna ganska otydliga, utan ger mest sporadiska löften om att de har jobbat i många år med kapitalförvaltning…

På önskelistan: 1) Hjälp med fördelningen mellan börs och ränta samt val av fondkategori, global-, Sverigefond mm. 2) Att fonder inom pension- och kapitalförsäkringar omfattas. Där finns stora sparpengar, pengar som ska utgöra vår lön en stor del av livet.

Vad tycker du om sparrobotar och vilken sparrobot, vill du att vi granskar härnäst?//Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer