Roslings stjärna lyser klart

Hans Roslings gjorde svåra frågor så busenkla att världens ledare verkligen förstod. Hans slogs för fakta, emot myter, fördomar och dummerier. Han var allvarlig, skarp och rolig. En stor personlig förebild har gått bort.

Hans Rosling såg, avslöjade och förklarade världen genom raka fakta. När Hans talade så lyssnade FN, ebolaläkare ute i fält , presidenter och toppchefer i näringslivet.

Hans kunde pulverisera myter om fattigdom och befolkningsexplosion. ”Vi blir allt färre fattiga på jorden. Och vi blir inte många fler människor än så här” visade han med klot, backar och staplar. Alla förstod.

Hans visade på stora samband; Ju fler flickor som går skolan i världens utvecklingsländer, ju fler barn kommer att överleva, desto fler kvinnor kan istället börja att arbeta, samhällen blir mer jämställda, demokratiska och når ett högre välstånd. ”Det börjar med att flickorna måste gå i skolan.”

Hans var ivrig optismist. ”Vägen till välstånd kommer alla länder att ta. Inget kan stoppa dem. Vissa behöver bara lite mer tid.”

Europas roll framöver beskev Hans som ett museum. ”Var snälla mot alla kineser och afrikaner. Snart kommer de hit som kanske våra viktigaste näring: turister”.

Flera gånger hade vi äran att få honom till Forum på Globen. Han var allvarlig, skarp och rolig. Han fick hela Globen att fundera och skratta. Han vågade koka ned jättesvåra frågor till enkla ord och bilder. Han var modig.

Hans: Hur gå det för världen       Hans: Hela världen växer

När cancern nådde honom behöll han ändå sin skarpa blick: ”Nu kan jag äntligen dricka Coca-cola utan att skämmas. Jag behöver varje sockerkorn i den. Men jag visar inget för barnbarn, jag dricker ur vanliga blåa plastflaskan. Men nu måste jag sluta prata. Vi ska göra en elbil till sonsonen…”

Världen har förlorat en faktajägare och en faktasägare! Nu kan vi bara verka för och stödja att Hans gapminder; arvet, fakta och tankar får växa vidare! /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer