Snitträntan jan: 8 av 10 höjer

Av Johanna Kull

07 feb 17

Share

Boräntorna stiger i januari. Efter att ha legat still i fem månader. Hela 8 av 10 banker höjer den populära 3-månadersräntan. Skillnaderna mellan banker är dock fortfarande värd flera tusenlappar. Räntorna har höjts i skuggan av förväntningar på starkare ekonomi i USA. Om den blir av är däremot osäkert. Så se upp för alla bolånabindare. Att binda kostar nu snittsvensken 1 000 kr extra i månaden.

Boräntorna stiger i januari hos närmast alla banker. Det gäller också på nära alla bindningstider. För den populära 3 månaders räntan betalar bolånarna idag 1,59 %. Det är 0,02 procentenheter högre än i december. Och 0,16 % över lägsta nivån 1,54 % för sommaren 2015.

Räntevinnarna hittar vi hos Danskes kunder. De har betalat lägst ränta 16 månader i rad. I januari betalar de snitt 1,49 % för ett rörligt lån. Förlorarna längst ned på listan betalar istället höga 1,66 procent. Skillnaden i räntekostnad blir därmed 3 400 kr per år för snittsvensken som lånar 2 miljoner kronor.

Även räntan för bolån med längre bindningstid klättrar uppåt. Räntan för lån med fem års bindningstid stiger med från 2,10 procent i december till 2,13 % i januari. En nivå den inte varit uppe på sedan juli 2016.

Räntevinnarna på lån med fem års bindningstid är Skandiabankens kunder som i snitt betalar 1,96 %. Ränteförlorarna här hittar vi återigen hos Ikano som nu delar platsen med Ica:s kunder. De betalar i snitt 2,36 %. En skillnad på 0,4 procentenheter. För snittlånaren innebär det en skillnad på hela 8 000 kr per år.

Förutom stigande räntor behöver lånarna nu se upp för alla bolåne-bindare. Naturligtvis vill många binda sina bolånare. Men tyvärr glömmer samma säljare att förklara att det kostar dig extra 1 000 kr i månaden eller 11 000 kr per år.

Även Finansinspektion har sällat sig till storbankernas räntebindningslobby. Men att tvångsbinda bolån lär bara hjälpa bolånare på kort sikt. Ska svenska folket lära sig hur lån fungerar, så måste istället få hjälp att pruta på boräntan. Där är snitträntan redan hjälpt varannan svensk att pruta hem flera tusenlappar varje år.

Viktigare än att binda är att vi prutar på bolånet. Här finns det åtskilliga tusenlappar att pruta hem. Så acceptera inte smyghöjningar utan ställ banken mot väggen. Använd dig av snitträntan och ring de tre bästa bankerna. Strunta i de andra.

Prutskolan     Bunden ränta en dyr försäkring     Bankerna gör rekordvinst på bolånen

//Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer