(Johanna Kull) Choklad, blommor och champagne i all ära. Min alla hjärtans dag-present är något helt annat. Istället för choklad ökar jag på månadens sparkvot och ger mig själv en present som bara blir mer värd med tiden.  

Bland mina vänner har vi som tradition att ha en singelmiddag varje år den 14 februari. Uppsättningen av folk är alltid olika. Tinder, krogragg och kärlek på jobbet leder ju till att det varje år faller bort några, men också att det varje år också tillkommer några.

Gemenskap, god mat och gott vin är oftast tillräckligt för att vi inte ska gråta över alla romantiska fotona med hashtag #bae, #älskling, #loveofmylife, som fyller sociala medier under kvällen. Ibland, kanske när exets krogragg ligger lite för nära i tiden, kan det dock behövas lite mer för att hänga av sig offerkoftan. Därför har vi också som regel att alla ska köpa en alla hjärtans dag present till sig själv. Något som får en att må bra.

Vad får oss egentligen att må bra? Det snabba svaret är kanske en spa-behandling eller en middag på stan. Det lite mer genomtänkta svaret är dock egna pengar. Nu pratar jag inte Joakim von Anka rikedomar eller Amex-black kort. Jag pratar trygghet och framtida frihet.

Oavsett om du är singel eller i en relation är ett eget sparande livsviktigt. Det minskar inte bara risken för pengastress och psykisk ohälsa, utan leder också till stabilare förhållanden och ger dig större möjlighet att styra ditt liv.

Min alla hjärtans dag-present är därför aktier. Vilket bolag det blir har jag ännu inte bestämt men kanske följer jag dagens tema och köper Match Group (bolaget bakom tinder och match.com) eller varför inte i Cloetta. På så sätt kan jag ju kapitalisera på både singel-livet och all choklad som konsumeras. Försäljningen av chokladpraliner ökade faktiskt med hela 90 % på alla hjärtans dag 2016.

Precis som i verkliga livet finns det dock många grodor, även på aktiemarknaden. Att bara äga en enda aktie är därför en riskfylld strategi och har du inget intresse av att bygga upp en bred aktieportfölj, med minst 10 olika bolag, är en aktie ingen alla-hjärtans dag present jag skulle rekommendera.

Den enkla vägen är då att istället spara i en bred aktiefond, så får du lite av allt. Men se upp för rådgivarnas älsklingar, fond-i-fonderna. Med sin höga prislapp och ofta svaga avkastning är de lika farliga för dina sparpengar som sambons charmiga kollega är för ditt förhållande.

Väljer du en dyr aktiefond med över 0,4 procent i avgift måste det vara en bäst-i-klassen fond. Men att utifrån en kort presentationssida sålla ut agnarna från vetet, är lättare sagt än gjort. Det gäller både på tinder och i en fondlista. Nej, välj en lågprisfond så slipper du risken att vakna upp med en nitlott.

Glad alla hjärtans dag och lycka till i sparandet!

//Johanna Kull

PS. Är du singel så behöver du inte känna dig ensam. Ensamhushåll är idag den vanligaste boendeformen i Sverige, över en och en halv miljon hushåll består av en enda vuxen person. Det är nästan 40 procent av alla hushåll och den högsta andelen ensamhushåll i hela världen.