PPM-jätten Allra fonder fick köpstopp under tisdagens eftermiddag. Det är mycket allvarlig signal. En fördel är att de 130 000 spararna tillåts sälja. Och det kan vara en värdefull nödutgång. Senaste bolagen som handelsstoppats är skandalbolagen Falcon Funds och Lundstedt fond och finans. Det ger riktigt dåliga associationer. Där är spararna nu inlåsta förlorare. Nu behövs en Lex Falcon och en Lex Allra.

Pensionsmyndigheten har blivit klart tuffare senaste året. De började med fula massbyten, fusk med bankid och nu tycks även pengar ha försvunnit. Därför har både Falcon Funds och Lundstedts har stoppats. Ännu pågår städjobbet och frågan är vad spararna får tillbaka. Det kan förlora många 100 miljoner. Hade jag varit en av spararna så hade jag genast sålt Allrafonderna, för att inte riskera att fastna med Svarte Petter och bli utan PPM-pension. Deras avkastning (se bild) har varit usel och redan det borde ha varit en allvarlig signal. Att Allra nu köpstoppas kan vara slutsignalen.

När jag häromveckan tittade på fonderna kunde jag bara konstatera att de tillhörde bland de sämsta jag sett. Jag varnade för dem.

Problemet har varit insynen. Myndigheten har märkt bristerna. För de saknar den detaljrika insynen. Här väntar jag mig mycket hårdare regler, som ger myndigheten full insyn. En lex Falcon.

Nu är det Allra fonder som dras in under samma galge. Om Allra begått något olagligt eller emot myndighetens regler är ännu inte klart.

Men tyvärr så är det svårt för myndigheten eller debatten att nå och varna sparare som är fast hos oseriösa och direkt farliga PPM-säljare. Dessa sparare är ju ofta ovetande om att de är kunder hos en PPM-säljare, över huvudtaget. Och då hjälps det inte att varningarna radas upp. De känner ju inte till att de är sparare på exempelvis Allra.

Här behövs en Lex Allra. Myndigheten måste inför obligatoriska omval, där den som inte bekräftar sina gamla val, säg var tredje år, automatiskt återförs till PPM-soffan. Det kommer att rädda många sparares pengar. De hade räddat sparare i Falcon och i Lundstedt. Spararna i Allra, kan nu bara hålla tummarna.

Har du varnat än vän för PPM-säljare?/claes hemberg