Sveriges ekonomi går starkt. Men osäkerheten i omvärlden gör att räntorna stannar kvar på rekordlåg nivå. Det är Riksbankchefens besked i dag. Med andra ord; bind inte bolånet och undvik räntesparande.Först om ett år väntar sig Riksbanken att de börjar höja räntorna. Men det går enormt långsamt. Och prognosen talar om plusränta först 2020.

För svenska sparare är beskedet ledsamt på flera sätt. Ekonomin går bra, men Riksbanken törs inte riktigt tro på den. Det gör att räntorna kan vara låga under många många år. Det må vara glädjande för alla bolånare, men alla våra pengar i räntesparande är ett problem.

  • Bind inte boräntan, om du inte får 1,3%. Stigande räntor dröjer.
  • Undvik sparkonton – de ger ingen ränta närmaste åren.
  • Undvik räntefonder – de backar närmaste åren.
  • Undvik blandfonder – där finns mycket räntor.

Om normal boränta är 4%, så väntar jag mig det först 2025 om du inte prutar på boräntan. Och först 2030 om du prutar på boräntan. Så lång tid kan räntorna stiga lite grann, för att sedan parkera sig strax över 0% Riksbanksränta.

Riksbanken är tveeggad: Sveriges ekonomi går starkt. Men osäkerheten i omvärlden gör att räntorna stannar kvar på rekordlåg nivå. Riksbanken vill inte höja, för då får vi en stark krona, som bromsar exporten. Och det skulle försvaga vår ekonomi. Och det kanske vi inte tål i skuggan av USAs nya mer protektionistiska politik. Dessutom nämner han osäkerheten kring Brexit och valen i Frankrike och Tyskland.

Mer läsning: Räntetrippeln för bättre ränta    Enkla fondportföljer

Hur väljer du ränta?/claes hemberg