I veckan kan vi börja se slutet på minusräntan. Men vändningen lär ske i tre långsamma steg. Först 2018 är vi tidigast på plusränta igen. Det visar även bolånebankerna, som vill binda oss helt i onödan. Seg räntehöjning gynnar bolånare att fortsätta pruta. Det borde även locka räntesparare att byta till något bättre.

Att som Riksbank styra räntan rätt mellan grynnorna är allt annat än lätt. Det är trögt och publiktrycket massivt. Vi sparare och lånare kan uppleva det som mycket prat. Men skutan behöver tid för att omvärlden ska hänga med. Så vänta dig inga snabba tag, utan bottenräntor flera år framöver.

Tänk bättre boränta          Tänk bättre sparränta

Riksbanken kan nu på onsdag äntligen börja måla räntan i ljusare färger. Vi väntar oss däremot ingen höjning, i veckan eller ens i år, utan bara ljusare färger. De kommer att prata om ”minskad risk för nya sänkningar”. Ja, där börjar retoriken. I höst kan de sedan visa på viljan att höja räntan.

Så först näst år, 2018, kanske de faktiskt börjar höja. Och först i slutet på 2018 är vi på plusränta… För så långsamma steg vill omvärlden se. Vi talar om enorma flöden med pengar hos banker, stater, bolag, pensionsbolag mm. De behöver körinstruktioner med mycket betänketid.

Vad som spökar är exporten. Riksbanken tvingas ha låg ränta för att hålla nere kronan och på så vis stödja exporten. För det är bara med export vi kan få igång den så önskvärda inflationen. Men eftersom vi återigen talar om en seg apparat, så kommer räntorna bara stiga långsamt. Så skör är världsekonomin, efterfrågan och vår export. För allt i världen vill inte Riksbanken att exporten slår bakut. Det skulle allvarligt kunna sänka Sveriges ekonomi många år framöver. Gör vad som helst men rör inte exporten, lyder nu huvudspåret på Riksbanken.

Lika säkra kan vi vara på att kronan ska stiga i värde. Sveriges ekonomi är så stark jämfört med grannskapet Europa. Europas ränta kan dröja lite extra och vi kan få se en lite högre svensk ränta, kanske. Vi liknar ju mer USAs läge just nu. Men Europa sinkar vår ränta som vi måste hålla lägre ändå.

Senast i december var vi väldigt nära Riksbankens mål för att höja räntan. Inflationen var 1,93% lite grann beroende på hur vi räknar. Så visst är vi nära deras mål. Men en höjning har de inte bråttom med. Så lugn alla bolånare. Du behöver inte binda.

Vilka frågor har du om räntan den här veckan?/claes hemberg