Det finns några få enkla grepp för att få upp pensionen. Vi behöver se upp för avgifter och låga räntor. Även rådgivare tillhör varningslistan. Detta pratade vi om i tv4 nu på morgonen.

Hur slår den låga räntan mot våra pensioner? Ja, både pensionen från staten och från arbetsgivare består ofta av mycket räntor. Så gå in och välj bort räntor, där du kan. Välj enklast en billig globalfond istället. Du kommer då få ett sparande som varierar mer i värde, men det gör ingenting. Du ska inte använda pensionen på en och samma dag utan över många år.

Hur kan vi påverka vår pension? Först behöver se vilka delar vi har. Våra tre stora pensioner är; från staten får vi allmänna pensionen, från jobbet får vi tjänstepension och så har vi eget sparande i PPM-fonder. Och eftersom dagens unga kan räkna med halva lönen i pension, så är det värt att agera. Alla tre kan du påverka. De två sista kan du påverka ännu mer.

Vad kan vi göra? 1) Allmänna pensionen kan vi öka på 1/10 genom att jobba ett år längre. 2) Tjänstepensionen kan vi öka på genom att undvika dyra rådgivare och dyra fonder. 3) I PPM-valet är det enklast att välja PPM-soffan.

Vad tjänar vi på det? Snittsvensson pensionssparar via jobbet och i PPM cirka 1 msek under 40 år. De kan växa till 3-4 om du har låga avgifter. Eller hälften om du väljer att göda banken istället. Vi talar om skillnaden på 15 000 kr extra i månaden eller bara 7 500 kr. Välj själv. Så undvik avgifterna och undvik räntefonder.

Vilka är dina bästa grepp?/claes hemberg

Beräkningen: Tjänstepension 5% av lönen, i globalfond som ger 6%/år. PPM: 1000 kr/m i PPM-soffan a avskastning 7%/år. Detta ger 1,1 mkr i sparande som kan växa till 3-4 msek vid låga avgifter (under 0,4%) och fokus på breda globalfonder. Och noll kr i övriga avgifter.

ps. Vad händer i Allra-skandalen? Fonderna har köpstoppats i PPM. Det är en varningssignal. Jag skulle sälja dem och varnar gärna grannen. Även om myndigheten kommer fram till att de inte gjort något olagligt, så skulle jag sälja. För de har varit så dåliga och så dyra.