Se upp för skyltdockor i styrelserna. Vi har senast sett det i pensionsbolaget Allra. Men kändisar ska vi inte lockas av, utan se upp för. Nämner säljaren en kändis namn, är det bara att lägga på luren. Och myndigheterna måste ställa betydligt högre krav. Det handlar ju om våra pensioner.

Konstruktionen med vd, styrelse och ägare som kontrollerar och utkräver ansvar är genialisk. Men om de sköts fel kan allt gå åt skogen.

När bolag tar in kändisar borde vi direkt ana oråd. Är de där för sin kompetens eller för sitt snygga namn är huvudfrågan. För styrelsen ska inte vara kasperdockor som sitter där för att mjölka ut trovärdigheten i sitt namn, mot stora ersättningar. Utan styrelsen är där för att kompetent granska ställa vd till svars.

Här är PPM-säljarna Allra tyvärr ett avskräckande exempel. Vi talar inte om ett litet amatörbolag, utan de ska vaka över 130 000 svenskars pensioner.

I Allra ser det extra osnyggt ut, då huvudägaren Alexander Ernstberger bakbundit kändisarna i styrelsen. Han inte bara utser styrelsen. Utan han utser dem som ska kontroller och granska bolaget och ifrågasätta vd:n; han själv.

I Allra blir det etter värre när även den andra huvudägaren David Persson sitter i styrelsen. Han sitter där också för att kontrollera vd, som också är hans partner…

Nu är inte Allra ensamma här. Vi kan se det i flera småbolag på börsen, flera pensionsbolag och andra finansbolag. Så titta gärna in på ägarlistan och styrelsen i de bolag du funderar på att använda eller bli ägare i. Det borde Allra-skandalen ha sagt oss. Och myndigheterna, måste bli mycket skarpare i att kunna ställa de mest basala kraven på de som ska ta hand om våra pensioner.

Hur ser du upp för vänskapskorruption?/claes hemberg