Movestic säljarna undviker

PPM-säljarna Movestics fonder ratar till och med sina egna fonder. Det borde vara en varning för alla PPM-sparare. Movestics anställda har antagligen gjort ett klokare val och valt PPM-soffan, precis som jag. 

Movestics fonder firar nu 1 år i PPM. Men intresset är minst sagt ljummet. Endast 57 personer har valt alla deras fonder visar årssiffror från Pensionsmyndigheten. Det är klart färre anställda än alla på säljbolaget. 57 PPM-sparare utgör bara 4 av 10 av pensionssäljarnas 135 anställda. Om nu alla som sparar i PPM är anställda på pensionssäljarna. Antagligen är det färre än så.

Mest problem har deras Europafond. Endast en enda sparare har hittat dit. Eller så får vi se det som en extra varning. Att hela 10 personer ligger i ett av landets i särklass dyraste räntefonder, får vi se som ett definitivt bottennapp.

Movestic Europa småbolag sparar     1 person
Movestic tillväxtmarknadsfonden     8 personer
Movestic korträntefond                     10 personer
Movestic Sverigefonden                    13 personer
Movestic globalfonden                      25 personer

Om jag ska ge dem något rätt, så har fleratalet valt globalfond. Det är sannolikt helt rätt pensionssparande. Det kan vi ha som kudde i många årtionden. Men hade de valt PPM-soffan hade hade fått lägre avgifter och långt bättre avkasning. Extra 12% hade de fått senaste året om de valt statens fond, istället för deras egen.

Fortsätter de anställda att sparar i den egna globalfonden lär det kosta dem i storleksordningen 400 000 kr per person, i utebliven PPM-pension. Snittspararen kan vänta sig ca 700 000 kr i . I utebliven avkastning. Så mycket kostar det att spara i en globalfond som bara går för halvfart. Så det valet borde de kanske överväga att göra om. Så de inte fastnar i samma fälla som de brukar ge råd om till andra.

Vilken PPM-fond har din rådgivare?/claes hemberg