Årets största börsnotering står för dörren i mars. Det kan locka många unga, är jag rädd. Men se upp. Bolaget ser ut visserligen ut att ha hittat gaspedalen, men inte ratten. Frågan är ska de flyga som Facebook eller tappa fart som Twitter? Hellre köper jag då de ungas favorit Cloetta.

Snap kan värderas till 200 mdr kronor när de går till börsen i mars. Samtidigt som den kämpar med förluster på 5 mdr varje år. Varför säljs den ut? Jo, för många unga lockas av appen just nu. Därför är jag rädd att unga även kan kasta pengar efter aktien.

Eftersom bolaget går back så behöver de naturligtvis pengar. Samtidigt har inäkterna till slut tagit fart. Senaste året är tillväxten hela 8 gånger. Antalet användare är upp kraftigt. Det låter ju bra.

Men det är lite som att köpa en bil som du aldrig fått provköra och ingen annan heller. För bolagets förluster har ökat i takt med antalet användare ökat. Så än så länge ser jag inte att är på väg åt rätt håll. De har hittat gaspedalen men inte ratten…. Det är vanligt i sociala mediebolag.

Då skulle jag hellre rekommendera Cloetta som svenska unga provkört och kör sedan många år. Nu har de köpt på sig Candyking, bolaget som skulle på börsen för 3 år sedan. Nu köper bolaget för en tredjedel av köpeskillingen.

Vad köper du?/claes hemberg