Onecoin bluffar 56 000 svenskar

Onecoin ägs av 56 000 svenskar och sägs sikta på börsnotering. Nu behöver svenska myndigheter verkligen reagera. När jag hör av mig till personer bakom bolagets säljverksamhet i Sverige lägger de på luren. Allt material jag läser säger mig samma sak: Bluff, är den enda logiska slutsatsen. Varför skulle de annars inte svara på frågor.

Onecoin säljs på sektliknande möten, med argument som en bättre kopia av digitala valutan bitcoin. Men ingenting tyder på att Onecoin någonsin ska fungera över huvudtaget. Än mindre vara värd något. Då skruvar säljarna upp förväntningarna och har börjat tala om en börsnotering.

Senaste åren har de sålt låtsaspengarna  Onecoin på möten runt om i Sverige. Nu sägs de vara uppe 56 000 privatpersoner, berättar Svenska Dagbladet. Siffran är både skrämmande och alarmerande. Att bolaget vägrar att svara på frågor, får inte Onecoin varninginnebär att granskningen upphör. Tvärtom.

”Det är väl närmast en säker vinst”, frågar köparen AnnaLena som var med på ett möte i Västsverige. Nej, tvärt om. En säker förlust, tänker jag. Svenska myndigheter är dem på spåren, men under tiden tycks än fler svenskar köpa in sig i korthuset.

Upphovsmakarna bakom Onecoin, ett bulgariskt företag, hyllar oblygt sin uppfinning, utan några som helst siffror och fakta. Deras argument och försäljningsmetoder ekar istället kusligt tomt.

”Köp nu. Jag gjorde det och kunde snart köpa en porsche” var ett av säljargumenten på ett möte i Göteborg berättar en privatperson som var där. Samtidigt hindras andra från att sälja just sina egna innehav. En hemsk fälla med andra ord.Onecoin säljmöte med Kari Wahlroos

Att säljarna dessutom undanhåller telefonnummer och ansvarigas namn, borde göra oss misstänksamma. När jag trots allt får tag på Max Nilsenius, som höll i ett av säljmötena i Göteborg, så vill han inte tala i telefon. När jag frågar om varför de säljer onecoin och hur de tjänar sina pengar, så kastar han på luren.

Tvärt om tyder allting på att onecoin-sekten lär smälla redan i år. För i år ska valutan ut på riktigt, lovar säljarna. Och den ska börsnoteras. Men eftersom inga fakta tyder på att valutan någonsin verkligen kan fungera, så väntar jag mig: Så fort onecoin ska rullas ut så lär täcket ramla av. Dessvärre blir tiotusentals svenskar drabbade.

Har du hört talas om onecoin?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer