Guld inget för mig

Köp guld om du är orolig, hör vi ibland. Guldfonderna är bara i år upp några 20%. Guldfonder finns på vinnartoppen. Men de guldsparare jag möter köper alltid guld. Nej, det förstår jag inte. Guld är för mig en handlarprodukt, ungefär som att handla dollar. De svänger.

Vem ska då spara i guld? Jag möter ibland de som har guld som en råvara i en portfölj med aktier, räntor och fastigheter. Samma person kan gå från guld till olja och koppar. Men att bara spara i guld blir som att fylla hela kylskåpet med falukorv. Den har sina goda stunder, men långt ifrån alltid.

Det finns fler frågor jag ibland får: här några svar även på de.

”Guld håller i orostider” säger en röst. Nja, vi såg att guldpriset gå starkt senast i börsoron 2011. Men sålde du då? Ja, ska du tjäna på orostider så måste du ju sälja i rätt läge. Sedan börsoron 2011 är guldet ned 29% och börsen upp 79%.

”Guld behåller sitt pris”, säger en guldköpare. Men när jag kikar på guldpriset över senaste århundradena så har det varit en ganska tråkiga platt resa. Se Economist bild till höger. Anledningen är att andra betalningsmedel har vunnit mark. Senaste 40 åren har vi sett två topp-priser: 80-talets oljekris och 2008 års bankkris.

”Guld är upp senaste tio åren, mer än börsen”, säger någon. Nja. Guldet har nått historiskt höga nivåer efter finanskrisen, men sedan dess är guldet ner igen.

”Guld är en trygg hamn” hör vi ibland i debatten. Nja, priset på guld varierar häftigt. Eftersom guldet inte producerar något av värde, så fungerar råvaran mer som en valuta. Ska du tjänar pengar på guld behöver du handla den; köpa och sälja då och då.

Alla vet att guld har ett värde. Inte alls. Den tron gör att värdet stiger ibland, men guld inte ger någon ränta, så brukar intresset svalna. Prisuppgångar senaste århundradena har följts av snara prisfall.

”Guld är begränsat”, säger guldsparare. Det är även mark. Hellre skulle jag köpa mark, för den kan du åtminstone använda. Även bra företag är begränsat i antal, så jag sparar ändå mest på börsen.

”Guld är bra att ha om världen går under”, säger en skeptiker. Men om världen går under lär matkonserver vara mer värt… kanske en burk med falukorv.

Eller så väljer vi att se vårt sparande med andra ögon, där vi har just räntor, börs, fastigheter, råvaror där vi mer aktivt väljer det vi väntar oss ger mest närmaste åren. Personligen bor jag i ett hem. Det räcker som fastighetsköp. Räntor och råvaror har jag stor respekt för att jag saknar kunskap om. Därför väljer jag hellre aktiefonder och aktier. Och här gör mina sparpengar nytta. De bidrar till nya jobb, uppfinningar, kontor och fabriker. Det gillar jag.

Vad säger du till en kompis som funderar på att köpa guld?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer