Pensionera dyr-klumpigt

Av Johanna Kull

23 feb 17

Share

Oberoende pensionstjänst med raka avgifter är av godo. Ja, på pappret låter Pensionera vettigt. I verkligheten blir det däremot fortfarande dyrt. De billigare än värstingarna i pensionsvärlden men ingen smart pensionsrobot. 1 500 kr per år är mycket pengar. Jag har å andra sidan hittat ett sätt som tar dig förbi prislappen. Betyget för tjänsten blir 1 av 5 fondkronor, bland fintechbolag.

Pensionera uppger att de är Sveriges ledande opartiska pensionstjänst. Något som inte är alls sant enligt bolagets egna kundtjänst, ”Det var att ta i. Det är ett marknadsföringsknep, vi vill leda utvecklingen menar vi. Vi har 3 000 anmälda. Antalet betalande vet jag inte”.

Nåväl, överdrivna reklamslogans är Pensionera knappast ensamma om. Men låt oss utvärdera vad det är de egentligen erbjuder. De vill sänka spararens avgifter. Det är bra, men hur långt lyckas de är osäkert? I detalj tittar jag efter: Enkel, Avgift, Folklig och Avkastning. På varje punkt får de betyg 1-5. Snittet blir tjänstens helhetsbetyg:

1) ENKELHET – Pensioneras grundtjänst att se dina intjänade pensionspengar samt göra en prognos, kan du lika gärna se på minpension. I extratjänsten får jag också en robotrådgivning. En utvärdering över alla mina fonder, samt förslag på lågprisfonder att byta till. Bra idé. I nästa nivå ”premiumpaketet” får jag istället ett möte med en verklig rådgivare en gång per år. Betyg 2 av 5.

2) AVGIFT –  Grundtjänsten är gratis. Liksom hos minpension. Men sedan kostar det:
Extratjänsten kostar 145 kr per månad och här gillar jag att betalningen sker direkt, utan mellanhänder. Jag ställer mig däremot frågande till varför jag ska fortsätta att betala 145 kr månad efter månad för en tjänst som redan är utförd? Nej, tack! Vi byter ju inte pensionsfonder ens varje år.
Premiumtjänsten är än dyrare och kostar hemska 299 kr per månad. Pensionera motiverar priset med att de bevakar mitt innehav och hör av sig om de ser en risk eller förbättringsmöjlighet. Nej, det är nys. Använd dem en månad var tredje år och betala bara för den månaden, är mitt råd. Betyg 1 av 5. 

3) FOLKLIG – Visst är det bra om pensionssparare får hjälp med sänka avgifterna och hitta en bättre balans i sparandet. Rådgivare som Pensionera gillar dock att utmåla pensionssparande som så mycket svårare än vad det faktiskt är och de slänger sig därför gärna med ord som förändrad livssituation, efterlevandeskydd mm. Men handen på hjärtat, hur ofta händer detta? Vill du ta hjälp, anlita då en oberoende rådgivare en gång. Men se upp för abonnemang, det finns ingen anledning att betala dyrt under resans gång, så komplext är det inte. Betyg 2 av 5. 

4) AVKASTNING – Pensionera visar ingen statistik på huruvida deras rådgivning faktiskt gett kunderna en bättre avkastning. Vilken är deras snittavgift? Synd, påståenden som ”Få mer pengar i pension”  ekar ju aningen tomt om de inte går att belägga. Betyg 0 av 5. 

Mina tankar: Att det växer fram oberoende rådgivningstjänster och verktyg för att städa bort avgifter är ett steg i rätt riktning. Men skippa dyra Pensionera. Logga istället in på Minpension och gör en egen pensionsprognos. Vill du sedan ha hjälp av en rådgivare, ta det då en gång. Betala inte i augusti för ett möte du hade i januari.

Har du någon erfarenhet av Pensionera?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer