Kul Kollektiva slår inte soffan

Av Johanna Kull

28 feb 17

Share

Ta rygg på de bästa i din ålder, låter ju bra. Det är Kollektiva fonders löfte till fondspararna. Kul, men det är inte vattentätt. Att betala en högre fondavgift för nya fonder när PPM-soffan ofta är bättre, duger inte för mig. Betyget 2 av 5 fondkronor, i min granskning av fintechbolag.  

Kollektiva fondval är en jämförelsetjänst där du får del av PPM-valen hos de som lyckats bäst i din egen generation. Min egen generation är en bra infallsvinkel, eftersom vi har ungefär samma spartid. Men se upp; är du född 1979 eller 1980 får du helt olika svar.

Systersajten Kollektiva Bästa är fyra fonder som har som målsättning att efterlikna hur de mest framgångsrika PPM-spararna, födda ett visst decennium, placerar sina PPM-pengar. En bra intention men vår granskning visar att de missar att jämföra med AP7Såfa, det alternativ som faktiskt ofta gett mest.

I detalj tittar jag efter: Enkel, Avgift, Folklig och Avkastning. På varje punkt får Fondroboten betyg 1-5. Snittet blir Fondrobotens helhetsbetyg:

1) ENKEL – Tre tydliga steg: 1) På Kollektiva får vi först en översikt av vårt eget PPM-sparande idag. Enkelt och tydligt. 2) I nästa bild jämförs vår egen avkastning med andra födda samma årtionde, som lyckats bäst i PPM. 3) Bild tre visar de exakta fonder som de andra har. Men: För den som har 100% PPM-soffan (AP7 Aktiefond eller AP7Såfa) föreslår Kollektiva fonder som inte alls bättre fonder. Märkligt. Betyg 2 av 5. 

2) AVGIFT – tydlig prismodell. Första tjänsten, att jämföra sig mot PPM-mästarna är gratis. Bra, stanna gärna där. Vill du kan du sedan välja deras fond, Kollektivas Bästa i PPM. En fond som har fondavgiften 0,45-0,51  %. Det är ett mellanpris för att vara PPM, där maxpriset ligger på 0,89 %. PPM-soffan är dock betydligt billigare med sin avgift på 0,04-0,11 % (Avgiften varierar beroende på din ålder). Betyg 3 av 5.

3) FOLKLIG – Kollektivas jämförelsetjänst kan fungera lite som en väckarklocka för alla som försovit sig hos PPM-säljare. Men råden blandar aktiva fonder med lågprisfonder, vilket är överkurs för de flesta sparare. Använder du dig av den andra fondbytar-tjänsten betalar du också en högre fondavgift än i PPM-soffan, för något som inte alls . Inte speciellt folkligt det heller. Det kräver ju en vaken sparare som regelbundet loggar in och utvärderar sin fond. Betyg 2 av 5.

4) AVKASTNING – Fonderna startades så sent som i september 2016 än så länge har de ingen tillförlitlig historik eller något Morningstar-betyg. Den korta tid fonderna funnits har de dock inte rosat marknaden, nej än så länge hackar de efter snittet ordentligt. Se graf. Några månader är dock kort tid i sparvärlden men jag vill se både bättre resultat och längre historik innan jag ens skulle fundera på att placera några pengar i Kollektiva fonder. Betyg 1 av 5. 

Slutsats: Visst Kollektivas jämförelsetjänst hjälpa vissa sparare som blivit utsatta för telefonförsäljare och hamnat i alldeles för dyra och dåliga fonder. Jag tycker dock inte att KollektivaBästa är det rätta fondvalet för dessa sparare. De är för dyra och har ingen tillförlitlig historik. Överlag så känns Kollektiva, precis som alla andra PPM-tjänster som att gå över ån efter vatten. För lågt pris, hög tillväxt och anpassning efter ålder får vi ju i PPM-soffan.

// Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer