Techproffsen har favoriter

Av Johanna Kull

03 mar 17

Share

Årets häftigaste börsnotering, Snap (Snapchat) riskerar samma dom av fondproffsen som Twitter; ”Gärna Twitter i mobilen, men inte i aktieportföljen, de tjänar ju inga pengar”. Småspararna som är intresserade av tech får gärna ta efter denna strategi att i första hand köpa bolag som har en beprövad affärsmodell och redan tjänar pengar. Det är bättre än att dra ett chanskort i Snap. 

Investerare på jakt efter nästa tech-raket har ögonen på Snap denna vecka. Snap kan vara årets nya tech-gigant att nå börsen. Blir introduktionen lyckad ligger säkerligen bolag som Uber, Airbnb, Spootify och Pinterest i startgroparna för att följa efter.

Men frågorna inför Snaps notering är många. Det största frågan är allas läppar är, kommer det hajpade bolaget bli en kursraket som Facebook eller ett sänke som Twitter?
Alla snackisar blir ju inte till guld i spararnas plånbok. Twitter är ett exempel på rent misslyckad börsintroduktion. Sedan första handelsdagen 2013 har aktiekursen rasat 65 procent. Ett ras som spararna i de populära tech-fonderna sluppit känna av. De äger nämligen inte bolaget.

En genomgång av åtta populära tech-fonder ger en klar och tydlig bild. Ingen av dem innehåller Twitter. Jämför med Apple eller Google som hel
a sex av åtta förvaltare äger. Förvaltarna ratar helt bolag som inte tjänar pengar.

Istället för förlustbolag väljer fondproffsen hellre giganter som Alphabet (Google), Apple, Microsoft och Visa. Bolag som tjänar pengar och har gjort det under lång tid. Här är inte Snapchat idag.

Är du tech-intresserad och vill äga aktier direkt, lås dig inte vid de mest hajpade snackisarna. Lås dig heller inte vid en aktie bara för att du själv använder bolagets produkt. Visst ska vi köpa sådant vi förstår men vi måste också skilja på bolag och aktier.

Tech-förvaltarnas hiss & diss       Tech finns överallt

Vad väljer du i techvärlden?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer