Vad får råd kosta?

Sparare betalar ibland över 30 000 kr per år för pensionsråd. Det är förstås vettlöst! Det borde ge utrymmet för många fler så fondappar och nya spartjänster som pressar priserna. Jag pratar med en som på bara 5 000 kunder redan går plus. Lovande! Sedan tycker jag att priserna ska ned ännu mer, men det är ju ett val varje sparare får göra.
Häromveckan skrev jag en smula kritiskt om rådgivarna Pensionera som dyr och klumpig. För dyr och retoriken att vara ”ledande” efter sju månader tycker jag är väldigt magstarkt. Nu ringer huvudägaren, Alexander Pärleros, upp. Han tycker att jag gick för hårt åt bolaget i min första blogg om bolaget. Bra att han förklarar sig:

”Vi hjälper kunder som inte får hjälp någon annanstans. De vill ha råd, men inte betala massor av provisioner. De kommer ofta från Skandia, Söderberg & Partners och Max Mathiessen, där de betalat väldigt mycket pengar. I det perspektivet är vi väldigt billiga”.

Jo, de dyra kostar här hemska 2-3% per år i avgifter. Det är kostar ofta 30 000 kr per år på ett vanligt pensionskonto. Där kan fintechbolagen göra ett bra jobb.

Men min kritik vände sig mot fast pris 149 kr per månad. Har du 50 000 kr på kontot blir det 3 % i avgift för råd varje år. Det går inte. Lägg till att du inte byter fonder mer än kanske vart tredje år, kritiserar jag. ”Men vi sparar ofta 10 000 kr per år”, kontrar Pärleros.

Då måste du ha 1 miljon på kontot, för att avgiftsprutningen på 1-1,5 ska få den effekten. Det är visst möjligt. Det framför allt inspirerande att det finns miljonärer som inte själva väljer fonder, utan vill ha hjälp och kan få det. Ett steg framåt, tycker jag. Här har Pensionera helt klart hittat en nisch: stora plånböcker där ägaren genuint misstror så kallade pensionsrådgivare.

När jag kontrollfrågar Pärleros om snittavgiften på de fonder de rådger så har han inte svar på tal. Det måste han veta om han nu ska bli proffs på goda råd. Även hans favorit bland lågpris måste sitta som en smäck, om han ska bli trovärdig.

Min andra kritik gällde Pensioneras retorik: ”Pensionera är ledande”. Här vill Pärleros inte backa. Han syftar på oberoende rådgivning som han menar inte finns idag. Och då vara ”ledande” i en bransch som inte finns blir lite ihåligt tycker jag. Frågan är då vad begreppet ”ledande” är värt, om du inte har någon vettig att jämföra dig med…

Till slut berättar Pärleros att bolaget nu har 40 000 som testar tjänsten. Idag är 5 000 betalande kunder. Med 25 anställda innebär det att bolaget redan går plus, säger han. Det är riktigt lovande. Att ett bolag efter sju månader kan konkurrera ut gamla dyra pensionsrådgivare. Det gör mig optimistisk. Även om jag personligen inte vill betala 149 kronor i månaden. Men jämfört med 2-3 procent hos oseriöst dyra så kallade rådgivare så är det förstås rena extrapriset.

Vilken pensionslösning väljer du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer