Olja lockar nya pengar

Senaste kvartalets stabila oljepriset är en helt ny värld för oljan men också andra energislag, vilket öppnar för nya bolag, satsningar, investeringar och falluckor. Redan i år väntas minst ett nytt svenskt oljebolag till svenska börsen. Om det är köpvärt har jag absolut ingen aning om.

Tänk dig själv att jobba i en bransch där priserna varierar mellan 20 och 140 kronor på några få år. Det går knappast att planera produktionen eller försäljningen av tomater, kaffe eller godis, om världen ser sådan ut. Så har oljebolag och därmed hela energisektorn haft det senaste åren.

Nu däremot talar många om att priset på oljan och därmed andra energier har stabiliserats.

Priset kan inte stiga hur högt som helst längre. Det är dels skifferoljan som sätter ett tak för hur högt priset kan gå. Eftersom de snabbt kan producera mycket mer om priserna kommer upp. Och andra energislag: sol, vind, vatten mm har på kort tid blivit långt mer konkurrenskraftiga.

Samtidigt finns en begränsad nedåtsida på oljepriset. Priset kan inte falla hur djupt som helst längre, eftersom nu visar Saudarabien med allierade att blivit bättre på att samarbeta. Dessutom ska saudiska statens eget bolag till börsen. Inför den noteringen nästa år lär saudierna vilja ha ett stabilt oljepris och är beredda att betala ganska mycket för det.

Plötsligt så ter sig oljepriset vara inne i en ny stabilare fas. Om det blir lika stabilt som senaste kvartalet är inte sannolikt. Det har varit löjligt jämnt. Men det räcker med att oljepriset närmaste åren varierar mellan 40 och 60 dollar så är det en långt mer förutsägbar värld för oljebolagen och alla deras underleverantörer.

Redan hörs rykten om en ny oljevåg. Minst ett nytt oljebolag ska till börsen i vår. Naturligtvis får vi höra om flera nya teknikbolag, traditionella oljebolag mm.

Mitt råd: Spring nu inte lägg alla pengar på olja. Allt svart är inte guld. I vår världsekonomi brukar vi höra att 5-10 procent av alla investeringar sker i olja. Du får det i en globalfond. Lägger du därmed 15 procent av dina sparpengar på olja, så har du en övertro på 50-100%. Ja, du hör att en bransch som olja är något vi måste ta i med tång. Få sparare har gått rätt här senaste åren. Istället har många köpt och sålt i fel läge.

Ännu roligare tycker jag: Ett stabilare energipris gynnar inte bara oljan. också uppkomsten av andra energibolag inom vind, sol, vatten, el mm. Så det är dags att hålla en extra blick på energin kanske. Och även här så köp med måtta. Energibranschen är känslig för konjunkturer, politiska beslut, tekniska uppfinningar mm. Därför måste spararen här vara extra lång i sitt perspektiv. Gärna 10 år!

Vilka energibolag gillar du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer