Erik prutade bolånet till 1,05%

Bolåneprutaren Erik tar hem veckans lägsta boränta. Han och frun lyckades sänka till 1,05%. ”Hota med att flytta och visa sedan allvar. Du måste visa på handling. Först då vaknar bankmannen till”. Och Erik är inte färdigprutad. Han laddar redan för nästa förhandling. Nordea och Länsförsäkringar var bankerna i finalen denna gång.

Tidigare har Erik prutat lite då och då. Nu senaste nådde Erik och hans fru äntligen 1.32 % på Nordea. Därmed är han precis i nivå med snittprutaren i Sverige på 1,30 %. Men inom honom pyrde en ny mer aktiv prut-idé, när jag diskuterade med honom på Twitter, där han kallar sig ”svenska högarna”.

Men häromveckan så blev han lite irriterad. Vi är ju många som läst på. Bankernas vinster på bolån pendlar nu kring 40 mdr. Bankernas vinstmarginal är på bolån nu i snitt 1,73%. Allt enligt Finansinspektionen. Det borde ge den vanlige prutaren mycket mer utrymme. Om hen är beredd att ta det.

Erik hade den här gången vässat retoriken. Han hade tidigare visst nämnt att han var beredd att flytta till en annan bank om han fick inte bankmannen att förstå allvaret. Och bolånerådgivaren lovade stort att Erik visst hade fått den lägsta tänkbara räntan.

”Det var som att banken Nordea inte riktigt tog min ilska eller beredskap att flytta på fullaste allvar.”

Erik bytte taktik. Han slutade prata och valde att agera.

”Jag ville den här gången verkligen visa att jag var och är beredd på att flytta!”

”Så jag började bolåneprutningen med att säga åt bankmannen att flytta alla kontanter till en annan bank. Jag ville visa att jag var på väg…”

Bankmannen började mötet med att flytta pengarna. Då fick visserligen Erik se en sned min från bankmannen. Det var som att bankmannen först då verkligen reagerade och förstod att Erik menade allvar. 

”Vilken bank jag flyttade till spelade ingen roll. Poängen var att visa att jag var beredd. Jag har ingen lojala band till en viss bank. Jag är lojal till den som ger mig lägst boränta”.

Då fortsatte Erik och gav även bankmannen instruktionen att sälja av alla fonder, för att kunna flytta även dem.

Då plötsligt insåg bankmannen plötsligt att vår bolåneprutaren Erik menade allvar.

”Efter en diskussion om att jag kunde tänka mig att ha kvar pengarna och ha kvar fonderna så lovade bolånerådgivaren plötsligt 1,05%. Det var som natt och dag från bankmannen.”

Då hade bolåneprutare Erik redan varit runt på fem andra banker. De var Länsförsäkringar, Skandiabanken, Seb, Handelsbanken. Den gamla banken Nordea blev hur som helst bäst med sina 1,05 när han sumerade det hela. Länsförsäkringar var god tvåa på 1,1%.

Det fina är att fonderna finns inte alls med i bolånavtalet. I avtalet står bara en ränta. Därför kan Erik flytta fonderna redan imorgon. Du har det som argument i förhandlingen, men därefter är boprutaren helt fri.

Länsförsäkringar erbjöd även 20-30 % rabatt på hemförsäkringen. Det hade givit några hundralappar vinst. Men eftersom försäkringar så förhållandevis billiga jämfört med våra stora dyra bolån, var det inte värt att flytta över.

Vid nästa förhandling ska Erik dessutom kapa låneskyddet på Nordea som kostar idag 200 kr i månaden. Det lite grann glömde han vid senast förhandlingen.

Ja, redan har bolåneprutaren Erik siktet inställt till nästa prutning.

Nu är det 10-11 månader kvar till nästa förhandling. Så länge sträcker sig avtalet. Men han kan hoppa av tidigare eftersom Erik har valt rörlig ränta om han får ett bättre erbjudande från någon av de andra bankerna.

”Svågern har fått 0.99 på Handelsbanken.”

Prutskolan       Bunden ränta väldigt dyr       Senaste snitträntorna

Hur möter du dina bolånebank?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer