H&M trampar vatten

H&M-aktien är inte upp 1 krona senaste 7 åren. Samtidigt har aktien lockat 70 000 nya aktieägare senaste åren. Den kan inte bli billigare, tänker de. Idag når den 2010 års nivå. Hur gör du med dina H&M? Först när H&M på ett övertygande sätt talar om sin nätsatsning lär oron kring aktien kunna brytas.

Från att bolaget varit en ohejdbar tillväxtaktie så tvekar allt fler investerare. Näthandeln har lagt grus i H&Ms tillväxtmaskin. Butikerna tjänar inte lika mycket längre. Och att öppna fler butiker får inte längre samma fina effekt. Detta har fått tillväxtlöftets glans att falna. Idag kom nya siffror som visar på hur tillväxten inte längre hänger med.

Det var den 17 mars 2010 som aktien första gången passerade 234 kr. Idag är kursen där igen. Under tiden har Stockholmbörsen stigit 78 procent.

Visst har bolaget givit några 3-4% i utdelning, men det har också börsen givit i utdelningar. Men det är nog inte exakta kronan som irriterar, utan om H&M-sagan håller på att skrivas om. Vi vet ju att inga bolag är eviga. Problem kommer och går. Frågan är hur allvarlig motgång H&M har idag och kan det ta 1 eller 5 eller renatav 10 år att komma tillbaka?

Visst öppnar H&M butiker, men de tar allt längre tid att få dem lönsamma och intjäningen är inte heller så fin som tidigare.

Spöket som jagar H&M finns på nätet. Näthandeln tar allt mer av klädkonsumtionen världen över. Den tar över butikernas roll. Och i USA talar de om butiksdöden som ändrar stadsbilden. Även konkurrenterna Uniqlo, Zara, Gap mfl känner av samma frossa. Det här får H&M att tappa i tempo. Konkurrensen ökar. Vinnare stavas Zalando och Sportamore.

Den dagen H&M verkligen öppet kan utveckla sina tankar, grepp och planer för näthandeln så lär aktiekursen kunna stabiliseras. Just nu dräneras däremot aktien på förtroende. Det är tydligt att investerarna tvekar.

Mitt råd:
Köpa? Det är lätt att tycka en aktie är billig, utifrån historiska kurser. Men H&M har uppenbara problem. Då är det bättre att avvakta.
Behålla? Om jag hade mycket H&M skulle jag sälja av och lägga pengarna på fler aktier och fonder. Är H&M bara en av tio aktier så kan vi behålla den.
Sälja? Ska du använda dina H&M-pengar inom närmaste 2-3 åren är det läge att sälja. För vi vet inget om att kursen kommer att återhämta sig närmast åren.

Vad får dig att köpa eller sälja H&M?/claes hemberg

Nej, jag varken blankar eller äger H&M, förutom de 18 000 kr i Folkportföljen, som jag bloggar om som inspiration. Där har jag haft aktien i 3 år och är på minus.

Relaterade inlägg

Kommentarer