Drömläge för sparare

Världsekonomin stärks. Samtidigt är konkurrensen tuffare. Det gör att räntan blir låg länge än. Ett drömläge för alla sparare. Jag tänker spontant på en bred Sverigefond. Det är min bild från centralbankschefen Janet Yellen tal, där hon fortsatte att höja den amerikanska räntan, till nu 1%.

Räntorna har fallit i 30 år och väntas inte till fornstora dagar. För ekonomin ser helt annorlunda ut. Tillväxten är lägre. Konkurrensen är tuffare. Befolkningarna i väst är äldre.

Men ekonomin växlar nu upp. Vi har sett det i USA och då brukar det inte dröja länge förrän vi på allvar känner av samma medvind här hemma.

Situationen låg ränta och gryende världsekonomi låter som ett drömläge för sparare. Javisst, vi måste bara se till att spara så att vi tåla sura om än tillfälliga hack i kurvan.

Mina råd:
Världsekonomin blir starkare. Det är en god signal för alla sparpengar. Börja med breda billiga globalfonder, som exempel SPP global. Och ta det i flera steg. Det är inte bråttom.

Räntorna i Sverige dröjer kvar på låga nivåer i flera år. När de väl stiger väntas de röra sig mycket långsamt. Så vi hinner anpassa oss och våra bolån.

Räntorna i världen väntas inte stiga till senaste årtiondenas nivåer, utan centralbankerna andas snarare räntor kring 2-3%. Men det tar tid, så undvik räntor närmaste åren.

Välj nu inte amerikanska räntefonder. Även om räntan är på väg upp är valutan allt för osäker. För korta pengar föredrar jag kontanter eller företagsobligationsfonder och räntetrippeln.

Hur planerar du för långsamt stigande räntor/Claes Hemberg

Ja, jag har själv sparpengar i räntetrippelns fonder.

Relaterade inlägg

Kommentarer