Spararen Harris sålde sina Allra-fonder i onsdags. Dagen före att Allra stängs av för gott. Han tillhör en av de 86 personer som sålde sista dagen som handeln fortfarande var öppen.
Jag bannar mig själv att jag inte mer högljutt givit det säljrådet till många fler. Alla andra 102 000 Allra-sparare kan bli fast i veckor och månader. Innan de förs över till statens PPM-soffa. Lyckligtvis tycks närmast alla pengar gå att rädda.

Var sjätte Allra-sparare hann ut ur fonderna den sista månaden innan myndigheten nu stoppat all handel. Dessa tillhör nu de dystra vinnarna, som slipper sitta i långbänk och vänta på att Allra kastar in handduken och delar ut spararnas pengar.

23 000 Allra-sparare sålde mellan köpstoppet i fonderna och dagens besked att Allra helt stoppas från PPM-systemet. Senaste dagarna har 100-talet sparare sålt varje dag.

Totalt hann sparare plocka ut 3,3 miljarder eller 143 000 kr per sparare. Hela 16 miljarder är kvar låsta i fonderna.

Allra-spararna kommer att få närmast alla sina pengar tillbaka. Det är förhoppningen hos Pensionsmyndigheten. Allra blir därmed inte ett till Falcon funds där hälften kan ha försvunnit.

Nu har Allra däremot lagt grus i maskineriet genom att överklaga avstängningen. Men för spararnas bästa kommer detta antagligen inte förhala överföringen. Myndigheten har nu goda grunder för att inte låta överklagan få dra ut på tiden. Myndigheten ser fram mot att avsluta ärendet inom kort. Så att spararna återigen kan få en vass sparform; statens billiga tillväxtfond AP7 såfan eller ”PPM-soffan”.

Hur gör vi med PPM-systemet: Rösta.  /claes hemberg