Prutade hem 22 000 kr

”Det är i detaljerna du sänker boräntan. Du måste slå banken i att kunna detaljerna”, säger prutaren Henrik. Svenska bolåneprutare blir bara bättre. Nu pratade jag senast med Henrik som kammat hem 1,18 %. Han har en tydlig, rak och målmedveten taktik. ”Det är värt några timmar att pruta 22 000 kr”.

Henrik @AktieFamiljen är en helt vanlig bolånare, med 2,5 miljoner i lån och hade tidigare en ränta på 1,48 %. Det är snäppet bättre än snittsvenskens 1,59 %. Men han var inte nöjd, utan la upp en riktig prutplan. ”När jag var väl förberedd och parkerade bilen utanför banken var jag enormt peppad att förhandla.” Under några veckor träffade han totalt fem banker.

Planen, träningen och flera besök gav resultat. Han sänkte räntan ytterligare 0,3 %. Det krävdes en diskussion med fyra andra banker. Sedan återvände han visserligen till den bank han startade hos och fick sin nya 1,18 % hos SEB. Men det krävdes en gedigen runda på stan. Där han hämtade hem fakta och erbjudanden. Först körde banken bolånerådgivarnas favoritlögn:
”Henrik du har redan en mycket bra ränta. ”Detta är den absolut bästa räntan!”

Här är Henrik stenhård. ”Du måste skaffa dig en referenspunkt”.
Bankmannen förhandlar ju bolån, varje dag alla dagar i veckan. Men du som lånare gör det några gånger i livet. Ja, du behöver ju inte pruta varje år. Har du hittat din nivå och är nöjd, så är ju jobbet att bara bevaka positionen och kanske pruta mer på allvar var femte år.

Henrik argumenterade utifrån att banken vill minimera risken. Det var hans huvudtaktik.
”Jag markerade att jag har stenkoll. Jag visade upp en överdrivet detaljerad och aktuell budget och visade att jag tål 5 % högre ränta utan problem.”

Henrik hade med allting utskrivet på papper för att verkligen sätt hårt mot hårt. In i varje detalj.
”Alla siffror var med. Tillgångar, övriga lån och en ny värdering på bostaden. Jag lät till och med två värderare titta på bostaden”.

Så kunde han med exakthet peka ut belåningsgraden och hur tålig hans och familjens ekonomi är för räntor, arbetslöshet, skilsmässa osv. Henrik svarade på rader av frågor som banken borde ha ställt, men sällan bryr sig om. Allt för att inge kontroll.

Amortering är ett särskilt kapitel. Eftersom banken vill låna ut ska vi inte amortera för mycket. Då tappar banken intresse.
”Vi vill inte amortera varje månad. Men vi kan om vi behöver. På sikt vill vi förstås minska skulden. Men det senare sa jag förstås inte.”

När Henrik gick in över banktröskeln hade han redan en plan, för hur samtalet steg för steg skulle äga rum.
”Jag visade upp snitträntan och berättade om mina tankar från diskussionen på twitter och #sägdinränta. Då förstod bolånesäljaren att jag inte var nöjd med något under snitträntan…”

Sedan gick han in på värdet och lånet på bostaden för att sist ta upp sin ekonomi och tålighet.

Mycket riktigt var det ingen bankman som föreslog 2,0 %, utan alla började kring 1,7 % och föll snabbt.
”Använda många olika fakta. Det är många bäckar små som gäller. Du måste bevisa att du är värd en låg ränta”.

Henrik visade också öppet han inte var lojal till någon särskild bank.
”Jag kan flytta allting direkt. Det var ett argument jag använde. Men jag lät inte någon bank pressa mig, utan jag sa samtidigt: Jag vill lära känna er som bank, med ert utbud, sedan får jag se om jag flyttar…”

Moderbanken SEB vann till slut tillbaka Henriks bolån. Efter några vändor, där SEB sänkte och sänkte och sänkte så vann de till slut.
Det är viktigt att inte låta bankmannen förlora sitt ansikte. Hen måste få behålla sin prestige. Annars blir det ingen bra förhandling. Utan hjälp bankmannen att hitta ursäkter. Ge banken en snygg exit. Behålla relationen. Typ: Du kanske kan prata en vända till med din chef.”

Naturligtvis tog Henriks prutning lite tid. ”Jag har inget problem att det tar lite tid. Det är ju värt stora pengar. ” Henrik betalar nu boräntan 29 000 kr per år i stället för 51 000 som listpriset hade givit honom.

Bankerna försökte få Henrik att flytta sitt sparande, fonder och aktier.
”Då sa jag bara att jag lyssnar på alla deras erbjudanden. Och att jag kommer att ta ställning till dem efter hand jag lär känna bankens olika priser, konton och utbud lite bättre.” Med andra ord lär Henrik inte flytta mer. Men han ville visa på öppenhet. Då lämnade han över ansvaret på banken att istället prestera lockande erbjudanden.

Henrik träffade totalt fem banker: Danske, SBAB, Länsförsäkringar, Skandiabanken och SEB som tillslut vann.
Henrik medger att han tycker att det varit roligt att kamma hem 22 000 kronor. Och han räknar med att ha dem som vinst även om ett år igen. ”Jo, jag förhandlar hellre med banken än tömmer diskmaskinen.”

Pruta utifrån pruträntan   Erik prutade till 1,05%     Prutskola   Galna bankvinster

Hur prutar du på ditt livs största utgift?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer