Pruta utifrån pruträntan

Snitträntan säger bara en liten del av vad folk betalar i boränta. Du som prutar ska ned en bra bit lägre än så. Till 1,3 % för att vara exakt. Snittprutaren på bolån betalar idag nämligen 0,29 % under den vanliga snitträntan och hela 0,58 % under listpriset. Kort sagt finns det TRE olika priser du behöver lära dig för att dribbla rätt i förhandlingen; listpriset, snittränta och prutränta

Bolånebankernas snittränta är inte målet, utan bara startpunkten för att pruta. De som prutar tar sig oftast ned en bra bit under snitträntan. Räknar du ut Pruträntan har du ytterligare ett verktyg, när du talar med din bank. Sannolikt har banken inte ens själva koll på hur mycket snittprutaren betalar hos banken. Men det kan du ”hjälpa dem” att räkna ut.

Sifosiffror visar nämligen att varannan svensk prutar. Därmed är officiella snitträntan 1,59% bara den exakta mitten på skalan över alla sparare. Prutarna pressar sina räntor sannolikt söder om råmärket snitträntan.

Snittet för prutarna är därmed lika mycket under snitträntan som listpriset är över samma snittränta. Med andra ord så kan vi pruta lika mycket till, som snittspararen skaffat. Och ändå är vi bara snittet av alla prutare. Den bästa fjärdedelen av prutarna på 3-månaders rör sig idag kring 1% boränta.

Olika banker ger också olika bra prutningar. Här är den officiella snitträntan samtidigt en bra fingervisning om vilken av bankerna som är mest generös just nu. Idag hittar du billigast bolån på Danske bank och SEB. De ligger kring 1.50. Det betyder i sin tur att snittprutaren hos dem sannolikt ligger kring 1,20. Eftersom prutarna hos dem bevisat sig med redan lägre snitträntor.

Titta vi på hela Sverige är siffrorna enklare att analysera: Snitträntan är idag 1,59 % för tre månadersräntan. Med det sagt är en prutning ned till 1,5, visst under snitträntan, men det är inte bättre än snittet hos de som faktiskt prutar. Idag betalar nämligen snittprutaren på bolån i snitt 1.3 % för sitt bolån på 3 månaders bindningstid.

Listpriset för boräntor är det pris banken önskar sig. Det är bankens drömpris. Där tjänar de stora pengar. Idag är snittet är för 3 månadersräntan 1,88%.

Snitträntan är sedan det pris som snittkunden faktiskt betalar. Här är priset lägre eftersom allt fler prutar. För 5 år sedan prutade 1/4 lånare. Idag är det varannan som prutar.

Pruträntan är ytterligare ett snäpp ned. Hela 0,29% under snitträntan ligger pruträntan i dagsläget. Pruträntan den ränta som snittprutaren faktiskt betalar. Idag är pruträntan därmed idag 1,3%.

Hur vet vi det? Jo, vi vet att varannan prutar (Sifo dec 2016). Utifrån det kan vi enkelt räkna vidare. Skillnaden mellan listpris och snitträntan är exakt samma skillnad som det är mellan snitträntan och pruträntan (det snittprutaren faktiskt betalar).

Erik prutade till 1,05%     Prutskola   Galna bankvinster

Hur prutar du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer