Hela 2 miljoner svenskar frågar nu vad de ska välja i sitt pensionskuvert från CollectumHär har jag två favoriter bland fondförsäkringarna; SPP och AMF. De traditionella har också gjort ett bra jobb, men jag föredrar renodlat lågpris-tillväxt. Dessutom hittar jag mellanmjölk som är värd att undvika.

Fonderna i Collectum är billiga. Det är viktigt för att vi ska få ut så bra pensioner som möjligt. Men även bland dessa finns riktigt billiga och halvbilliga, välj kritiskt. Hittills är det bara 1/3 som valt…

Det jag letar efter är globalfonder och Sverigefonder. De ger bra pension. Några smalare fonder ser jag inte att vanliga sparare behöver botanisera i. Utan 9 av 10 ska bara välja breda fonder till lågt pris. Den kombinationen är bra för våra pensioner. Det ger tillväxt och stabilitet. Därför väljer jag hälften hälften.

Billigast fonder hittar jag hos SPP. Där kostar SPP globalfonden 0,18 % och Sverigefonden låga 0,12 %. Det är riktigt riktigt bra.

Alternativet för den som vill vara aktiv och se över valet varje år heter AMF. De ger inte ITP-spararna någon rabatt utan priset på fonderna är det ordinarie 0,4 %. Det är inte dyrt, utan halvbilligt. Framför allt får du här flera billiga aktiva förvaltade fonder. Som har fungerat bra senaste året. Men historiken säger som bekant ingenting om framtiden, därför ska bara riktigt intresserade välja sådana. SEB och Swedbank finns här också men här finns det fler mellanmjölksfonder.

Jag har även två favoriter bland de så kallade traditionella försäkringarna. Men hur dessa klarar framtiden är jag mer tveksam till. De har gynnats av fallande räntor. Något som inte lär fortsätta. Därför säger jag med tvekan:  Alecta för nöjda och AMF för nyfikna. De har haft bäst avkastning de senaste fem åren och har båda låga priser på 0,11 % och 0,20 %. Alectas traditionella försäkring hade mellan 2010 och 2015 en snittavkastning på 10 % per år. Det i nivå med vad en Sverigefond eller en globalfond gav under samma tid.

Mitt råd: välj billiga aktiefonder hos SPP i första hand. Är du mer aktiv kan AMF vara ett val. Vill du vara helt passiv, skulle jag ändå välja SPP framför en traditionell försäkring. Traditionella försäkringar väntar jag mig inte hänger med närmaste årtiondena. Historiskt har de visst levererat, men aldrig förr har historien varit så missvisande.

Hur väljer du hos Collectum?//Claes Hemberg

Du som är född 1979 och senare tillhör ITP 1, då kan du välja förvaltare för hela beloppet. Hälften ska dock placeras i en traditionell försäkring, i den andra hälften får du välja mellan fond- eller traditionell försäkring. Är du född 1978 eller tidigare tillhör du vanligtvis ITP 2. Då kan du välja förvaltare och sparform för en del, den andra delen hamnar i en traditionell försäkring hos Alecta.