USA, Schweiz och Indien är världens dyraste börser just nu. Fyra kommer Sverige. Då är det lätt att trycka på sälkjnappen. Men jag tänker lite tvärt om. Dyra börser är lite som dagarna före löning. De kan kännas dyra, men snart uppfattas väldigt köpvärda. För de kan snabbt växla upp.Dyra börser låter lite ödesmättat. USA och Schweiz är där. Höga priser behöver däremot inte avskräcka. Just så här höga brukar priserna bete sig strax före en konjunkturuppgång. Det är som att börsen tjuvstartar och sätter av med dyrare priser än vad som tycks rimligt. Om sedan ekonomin sätter fart, brukar den snabbt rycka ikapp och förbi börspriset och börsen uppfattas plötsligen billiga.

Frågan är därför om du tror på starkare världsekonomi? Ja eller nej?
JA, då säger de höga priserna på börserna till oss att här kommer uppgången starkast i länderna högst på topplistan. Då tål du en bättre ekonomi.
NEJ, då säger de höga priserna på börserna att du ska köpa lite längre ned på topplistan, för då tål du en sämre ekonomi.

Några skeptiker lär tänka att ”Nej, jag ska sälja istället”. Men att hoppa av och spara och lämna börsen efter privata gissningar blir för våghalsigt. Hellre spara, men småjustera våra val. Den som ”hoppar av” måste ju ha en vattentät modell för att ”hoppa på” och där missar de flesta avhoppare och blir utan tillväxt i många år.

Istället tittar jag på börstoppen. Överst ser vi hur USA och Schweiz är just rekorddyrt. Länder som lockar med stort förtroende och tålig ekonomi. Trean Indien lockar köpare efter reformer och tillväxt. Fyran Sverige är idag på samma prisnivå, men vi och Indien har däremot handlats betydligt dyrare. Därför är kilopriset (P/E 17) inte något att direkt rygga för.

Till länderna som har mellanpris just nu hittar vi i Europa; UK, Tyskland och Frankrike. De hänger sannolikt med upp i en uppgång och tål antagligen bättre lite börsoro. Dessa ser jag som ett bra alternativ för den som vill spara i aktiefonder lite försiktigare: Europafonder.

Till länderna med lägst förväntningar är Ryssland, Brasilien och Kina. De kan studsa upp rejält om deras ekonomier får skjuts, men handlar det inte bara om världsekonomi, utan också en hel del lokal politik… Men för mig blir också betydligt mer risk för stora kast upp och ned. Hellre då en bred tillväxtfond.

Höga priser på världens börser: Det är ungefär som dagen före löning. Då uppfattar många att det mesta i affären är dyrt och inte köpvärt. Men snart kommer lönen och då köper många desto mer, som att det mesta är billigt. Så fungerar börsen också. Just nu är den lite dyr. Frågan om löningen är på gång?

Vart lägger du nästa sparpeng?

/claes hemberg