En av fem aktieägare sparar aktier utan någon som helst utdelning; noll-bolagen. Det kan bli ett jobbigt sparande; om du inte har ett extremt tålamod och är ovanligt stadd i kassan. Då kan det å andra sidan bli en bra affär, men det kan ta ofta många år.

Spararnas noll-utdelare är inte bara bolag utan vinster. De gör ofta av med mycket pengar. Det ställer särskilda krav på aktieägarna: extremt tålamod och stadd i kassan, för att rycka in när bolagen blöder, vilket händer förvånansvärt ofta. Vi pratar om bolag med ny teknik, forskning och även råvarubolag.

Var femte aktieägare sparar i noll-utdelare. Istället för utdelningar fokuserar dessa sparare på aktiekursen. Men eftersom framtiden för de här bolagen ofta är osäker så svänger aktiekursen därefter. Småägarna kastas mellan hopp och förtvivlan. De hoppas på positiva överraskningar; kring uppfinningar, fyndigheter eller forskning. Så du måste vara beredd på att hålla tummarna, ofta i flera år. Samtidigt ska du tåla många smällar på fingrarna. För de sura överraskningarna kommer oftare än vi vill tro.

Kruxet är att det kostar dyrt att forska i teknik eller läkemedel. Att borra efter olja eller bryta malm är ett idogt och pengakrävande arbete. Därför får aktieägarna med ofta jämna mellanrum kliva in med nya pengar. Så kallade nyemissioner.

Aktieägarna i noll-utdelarna har i snitt en fjärdedel (24,8%) i noll-bolagen. Resten sparar de i stabila utdelare. Snittägaren i noll-bolagen har 13 aktier, vilket är långt över snittet. Merparten tar därför inte några jätterisker. Flera av dem har dessutom sin drömpott i flera olika bolag.

Ändå finns här några käpphästar som noll-bolags-ägarna, borde tänka på:

  • Extremt tålamod behöver du för tillväxten kan ta tid.
  • Stadd i kassan för att pytsa in när bolagen lider.
  • Högst 1/20 av kontot i ett noll-bolag. Grunda först med breda aktier eller fond.
  • Ska du spara i flera noll-bolag så välj olika branscher. Eftersom en press på råvaror eller bioteknik ofta slår ned på alla bolag i samma sektor.
  • Ha koll på bolagens kassa. Se till att de klarar sig åtminstone ett år framåt, utan att begära mer pengar av dig som aktieägare.

Den noll-bolagssparare som tål mest stryk och sparar i flest bolag kan vara den som är vinnare i slutänden. Den som bara köpa in sig i ett noll-bolag skulle lika bra kunna lägga pengarna på lotter.

Startmanual för aktier    Utdelningsbolagen

Sparar du i noll-utdelare? /claes hemberg