Räntan förvirrar sparare. Sedan i somras jojo-handlar vi obligationsfonder. Sedan brexit-valet storsäljer och storköper svenskarna varannan månad. Därmed följer de inte proffsens tydliga säljråd. Stigande långräntor kan nu tvinga dem att ta ställning, nu när fonderna med stor sannolikhet ger förluster på 4-6 miljarder närmaste året. 

Långa räntor är på väg upp och obligationsfonder faller. Detta insåg svenska sparare redan 2015 och började sälja av för upp till 5 mdr per månad. Det var ett stort och viktigt trendskifte i svenskarnas fondsparande. Snart kan det smälla igen, men nu agerar fondspararna mer splittrat.

Brexit-frossan ändrade svenskarnas vägval och spararna tappade fokuset på säljknappen. Istället började vi tvärt om köpa tillbaka fonderna, under sommarmånaderna 2016.

Sedan i höst märks en ny orosfas. Vi har köpt och sålt fonderna varannan månad senaste nio månaderna.

Köparna läser gamla siffror med bra avkastning. Att detta inte gäller framöver har sparare svårt att släppa. Bara senaste kvartalet har de tappat 2 mdr. Närmaste året lär förlusterna stiga till 4-6 mdr.

Säljarna däremot inser att ett jordskred är att vänta och säljer vad tygen håller. De väljer istället fonder som lånar ut till företag- så kallade företagssobligationsfonder.

Under tiden har vi sett professionella investerare agera mer resolut. De säljer obligationer. Såväl pensionsfonder som kommuner och privat storkapital har istället valt att lägga pengarna mer på börsen, aktiefonder, fastigheter, skog och även företagsobligationsfonder.

Dessa har redan visat sig mer stabila, men ändå tycks vi ha svårt att släppa våra gamla obligationsfonder. Fördelen med att låna ut till företag är att de ger mer ränta och inte är lika hårt knutna till den låga styrräntan från Riksbanken. De tappar inte heller på det stigande ränteläget. Deras ränta bygger på bolagens utsikter (kreditvärdighet) och inte lika mycket på det allmänna ränteläget. Det gör att de väntas ge sina 2-4%.

Räntesidans glada nyhet är att spararna säljer de närmast stendöda korträntefonderna. Säljtrenden i fonderna har nu pågått i tre år och bara senaste året har vi sålt av en femtedel av innehaven. Bra, det riktigt kortsiktiga sparandet passar bättre på sparkonto och för resterande pengar är det bättre att titta på företagsobligationsfonder, billiga blandfonder eller breda aktiefonder.

Mitt råd: spararna behöver mer tydligt byta ränteben. Kontanter är ett bättre val. Ska du spara flera månader så är företagsobligationsfonder ett alternativ. Och i många fall borde de antagligen välja aktiefonder, eftersom pengarna ska få växa i många år.

Traditionella obligationsfonder undviker jag. Oavsett om räntehöjningen kommer idag eller om ett halvår så är de gamla obligationsfonderna hårt pressade och det är i princip omöjligt för förvaltarna att hitta någon avkastning att tala om. Nej, genom att dumpa de gamla obligationsfonderna och gå till företagsobligationsfonder flyttar spararna från en i nära garanterad förlust till fonder som väntas ge 2-4 % per år.

Räntetrippeln         Mer om företagsobligationsfonder

Vilket ränteben står du på?/Claes Hemberg

Nej, jag sparar inte själv en krona i obligationsfonder.