Roboten Tieless svajig

Robotar som vill ge mig billiga fondråd, gillar jag. Men föreslår de snabba fondflyttar, blir jag mer skeptisk. Roboten Tieless föreslår dessutom ett våghalsigt räntesparande och gör direkt fel jämförelser. Därför får fondroboten inte mer än 2 av 5 fondkronor.

Den nya fondroboten Tieless ger mig några billiga förslag på börshandlade fonder med avgiften 0,2% per år. Det låter bra. Men när de föreslår ett räntesparande som valutaspekulerar så blir jag orolig. Den borde ha testats mer innan vanliga sparare får pröva den.

Tieless vill dessutom ändra fondval. De vill jonglera. Eller som fackspråket bjuder; ”balansera om mellan regioner” och ”balansera om” för att nå din ursprungsfördelning. Allt till en kostnad på 0,5 % per år. Det är ingen kioskvältare till kostnad. Men de saknar historik, som visar att det är värt en krona. Det kan till och med vara förgörande.

I detalj tittar jag efter: Enkel, Avgift, Folklig och Avkastning. På varje punkt får Fondroboten betyg 1-5. Snittet blir Fondrobotens helhetsbetyg:

1) ENKEL – pedagogisk. Hemsidan är bra och varje steg är pedagogisk. Dessutom försöker Tieless väva in förklaringar och utbilda spararna. Även den ovane spararen kommer lära sig. Det gillar jag. Betyg 4 av 5   

2) AVGIFT – låg fondavgift och enkel betalmodell. Tieless använder börshandlade fonder (ETFer). Det har lågt snittpris på 0,22 % per år. Toppklass. Men, själva robotförvaltningen kostar också 0,5 %. Totalt blir priset därför mellan 0,66 och 0,78 % per år. Ett hyggligt pris, men den saknar historik. Betyg 3 av 5

3) FOLKLIG Helhetslösningen lockar. Tieless fixar billiga fondval, väljer en bred portfölj av fonder och fixar balansen mellan olika regioner. Det är så nära autopilot vi kan komma. Det borde locka och förenkla för många sparare. Betyg 4 av 5   

4) AVKASTNING – Upp till bevis. Vad är då chansen att Tieless slår börsen? Att vinna på att snabbhandla lågprisfonder övertygar inte. De måste ju lyckas slå lågprisfonderna med 0,5% varje år bara för att du ska få igen kostnaden för tjänsten. Idag jämför Tieless dessutom fel: räntefonderna placerar i utländska räntor, men Tieless jämför med ett svenskt ränteindex. För det kortsiktiga sparandet är fondråden riktigt oroande. Lågriskaren kan få en sur valutasmäll när de hamnar i räntefonder, som placerar i euro och dollar. I räntefonder som ger 2-6 % per år, kan valutan radera ut både en och två årsavkastningar. Att Tieless inte varnar för detta är under all kritik.  Betyg 0 av 5

Mina tankar: Deras ambitiösa idé övertygar inte riktigt. Det är för många barnsjukdomar som sänker betyget. Visst kan du surfa in och hitta förslag på fondindelning, men inte vill jag ge dem mina pengar att ta hand om.

Vilken robot vill du att vi synar?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer