Vår mest älskade H&M-aktie

H&M är en aktiesaga utan jämförelse. Över årtionden har butiken från Västerås 1947 vuxit till 4 400-tals butiker i 64 länder. Men fler butiker ger inte längre mer lönsamhet. Ändå har bolaget fått 1/4 nya ägare. Är sagan i baklås? Näthandeln som kostat mycket pengar verkar inte ge det bidrag som väntar.  Idag lämnar bolaget rapport.

Vår mest hyllade folkaktie genom tiderna; med all rätt H&M, har genom årtionden gjort 100 000-tals ägare mycket nöjda. Men senaste fem åren växer inte bolaget som tidigare och utdelningarna har stagnerat.

Detta borde får privatpersoner att bli mer försiktiga. Kanske inte den självklara nybörjaraktien eller ge den till barnbarn. Men reaktionen har varit den motsatta. Senaste två åren har de plötsligt en ny rekordvåg med 70 000 nya aktieägare strömma till bolaget som idag har 265 000 ägare.

Anledningen är att aktien ”blivit billig”, resonerar många sparare. Drömkombinationen tillväxt och växande vinst är inte kvar där. Utan frågan är om inte aktien ska bli ännu billigare innan det vänder. För aktien har idag en så kallad extra dyr tillväxtvärdering, utan att den är en tillväxtaktie. Därför kan aktien falla ytterligare 30% i  pris om inte lönsamheten snart börjar vända upp.

För bolags lönsamheten stiger inte trots att bolaget fortsätter rulla ut 400 nya butiker varje år. Och lägger stora pengar på näthandeln. Men vi vet inte exakt var problemet ligger för bolaget vill inte riktigt berätta. De vill inte visa korten för konkurrenterna, säger de. Men ska de behålla ägarnas förtroende så måste de antagligen visa mer öppenhet. Särskilt när bolaget har motvind.

Vi har motvinden i utdelningen som stått still strax under 10 kr senaste åren senaste sju åren. Redan finns en bävan att bolaget måste börja sänka utdelningen framöver. Det skulle vara ett grundskott mot förtroendet för aktien.

Med andra ord har oron kring H&M aldrig varit större. Finns det skäl för det? Idag får de rekordmånga småägarna förhoppningsvis ett svar som reder ut fakta, ger kunskap och framtidshopp. Öppenhet är viktigare någonsin.

Mitt råd: köp inte mer H&M nu. Vi måste se att en ny riktning på skutan, innan vi köper mer. Har du mycket aktier i bolaget skulle jag överväga att sälja ned till max 5% i H&M, i väntan på tydligare besked. Och nybörjare; välj du hellre ett investmentbolag, under tiden.

Mer om H&M       Bra nybörjaraktier

Vad väntar du dig av H&M/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer