Alla lågprisfonder

Av Johanna Kull

03 apr 17

Share

Lågprisfonderna når hela tiden nya rekordnivåer. Över hälften av vårt fondsparandet går idag till billiga fonder. Framför allt är det unga och rika som hittar dit. Idag hittar jag fler än någonsin eller hel a70 fonder som har med en prislapp som är 80 % rabatt mot snittet. Och du kan välja mellan allt global-, Sverige-, USA-, tillväxtmarknad- bland och räntefonder. Här hela listan. 


Svenskarna har idag
15 procent av sin totala aktiefondssparande placerat i lågprisfonder. Men det går trögt. Intresset växer bara med 1 procent varje år. Men det är inte jämt fördelat över befolkningen utan är framför allt de rika som hittat hit. Rika väljer oftare billiga fonder. Ett smart drag, fondavgifter kostar svenska folket 10-tals miljarder i avgifter i onödan. Varje år.

Billiga fonder finns i de flesta kategorier idag. Flest finns inom de breda basfonderna, men en vanlig sparare behöver heller inte fler. Det enkla är ofta det bästa och många sparare skulle gynnas av att bara ha ett par, 2-3 fonder. Det gör sparandet överblickbart och enkelt att följa. Titta gärna på Enkla fondportföljerna för inspiration.

Flest finns det billiga Sverigefonder. Det är enkla att konstruera. Men viktigast för svenska folket är en bas med billiga globalfonder, så pengarna tål tillfälliga oreda och samtidigt växer på i goda tider.

Billiga basfonder

Globalfonder: Bygg gärna upp ditt fondsparande med en billig globalfond som bas. Det ger en stabil tillväxt. Billigast är Länsförsäkringar global indexnära och Swedbank Robur Access Global som reas ut till 0,2%. För den sparare som vill ha fonder med extra hållbarhetsfokus finns SEB etisk global indexfond och SPP Global Plus.

Sverigefonder: Lägg gärna till en del  Sverigefond i din portfölj för extra tillväxt. Här finns det många fonder att välja mellan, jag hittar hela 15 Sverigefonder med en förvaltningsavgift på max 0,4 %. Den enda kategorin där alla fyra storbankers fondbolag är representerade. Skillnaden i antal innehav är stora. SEB Sverige indexfond är bredast och Zero är smalast vad gäller antalet bolag. Senare år har de breda utvecklats bättre, då våra svenska storbolag haft motigt. En nisch är också Aktiespararna direktavkastning, en fond som fokuserar på utdelningsbolag. För extra hållbarhetsfokus finns SPP Sverige Plus.

Tillväxtmarknadsfonder: Som tredje ben tycker jag att man lägga till en mindre del tillväxtmarknadsfond. Det ger dig tillgång till spännande marknader i Asien, Latinamerika, Afrika mm. Här är det fortfarande lite dyrare att köpa och sälja aktier och därför räknas alla fonder med en avgift på högst 0,9 % som lågpris.

Europa och Nordamerika

Det finns även lågprisalternativ bland breda USA- och Europafonder. Mest passivt förvaltade indexfonder för 0,20 % men också några billigt aktivt förvaltade fonder för 0,40 % i form av AMF Nordamerika och AMF Europa.

Blandfonder

Blandfonder har blivit svenskarnas nya stora sparform, trots att utbudet av billiga blandfonder är begränsat. Numera finns det dock en handfull billiga. Lägst prislapp har passiva Swedbank Robur Mix med 0,20 % följt av aktiva men ändå billiga AMF Balansfond.

Räntefonder

Räntefonder ska alltid ha en lägre prislapp än aktiefonder och med dagens pressade räntor är det viktigare än någonsin att ränteprislappen hålls låg. För att räknas som lågpris bland korträntefonderna får inte avgiften vara högre än 0,10 % och för långränte- och obligationsfonderna är taket på 0,20 %. För den som vill spara i fonderna finns det ett flertal som passerar nålsögat. Min favorit är vassa Spiltan räntefond Sverige som vi även har med i räntetrippeln.

Mitt råd: Aktiefonder sparar vi i under flera år. Då påverkas vi av avgifterna. Välj en bas med lågprisfonder. Som rår sig själv. Där du inte måste hålla förvaltaren i örat en gång per år. De följer ju snittet automatiskt. Sedan kan du lägga till 10 % egna fondval av mer spetsiga fonder.

Här min aktiva Fondportfölj och de tre passiva Enkla fondportföljerna som inspiration, tankesätt och diskussion.

Vilka billiga fonder väljer du?//Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer