Stäng ned Eniro nu

Eniro ber sin ägare om pengar till en ny hjärtstart. Det låter som ett dåligt aprilskämt. Historien säger istället att bolaget borde stänga butiken för gott. Att mjölka småägare på pengar ytterligare ett varv är allt annat än ett värdigt slut. Om någon storägare tror på vraket, så avnotera det från börsen och sluta lura 10 000 småägare att hålla upp aktiekursen.

Eniro såg sina kataloger dö för tio år sedan. Då skulle de plötsligt tävla med Googles söktjänst. Ja, det låter som ett skämt att konkurrera med världens största bolag. Men det lockade tusentals privatpersoner att lägga pengar på bolaget. Nu behagar de skämta igen. De vill ha in kvarts miljard. Nej, det låter som ett illa valt aprilskämt.

För tror de stora ägarna verkligen på bolaget? Eller handlar det bara om dribblande med förlustavdrag, där de låter privatpersoner hålla uppe en låtsaskurs. Det enda ärliga vore att avnotera bolaget och sluta mjölka småäagare. Skräcködlor ska inte vara börsnoterade.

När bolag ser döden i vitögat försöker ägare och ledning ofta återvinna förtroendet genom att hitta på en annan affärsidé. Eniro såg framgången för Google, bytte plan och lockade in nya pengar. Eniro skulle styra om den lilla katalog till brottas med ett av världens största bolag. Vi kan tycka att det är ett löjligt förslag. Men när bolag går back och är nära döden kan tokiga idéer locka  förvånansvärt stora pengar.

Men det handlar då inte om att tro eller inte tro på den nya affärsidén, utan att skydda sina egna gamla dåliga affärer.

Vi ser det i olika bolag då och då. Förlusttyngda ägare eldar pengar. För att slippa erkänna förlusten stoppar de istället in nya stålar. Så kan de skjuta den erkända förlusten framför sig. En slags Prosac-kur eller väldigt mörka glasögon.

Mitt råd: Vad är den bästa affären nu? Nej, det är fel fråga. Här handlar det om att lämna och överge aktien för gott. Om du tillhör den stora gruppen med 70-90 % i förlust på dina Eniro-pengar så är några kronor hit och dit inte själva frågan, utan att ta sig ur: Sälj hälften idag, bara för att börja uttåget. För att städa kontot från hemska illaluktande aktieförluster. Så kan du sälja andra hälften om en vecka.

Hur tar du dig ur katastrof-bolag?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer